Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Αυθαίρετα: η "κόκκινη γραμμή" για την τακτοποίηση παραμένει η 28η Ιουλίου 2011.



Ως κόκκινη γραμμή για το θέμα των αυθαιρέτων, τέθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Σταύρο Καλαφάτη, η 28η Ιουλίου του 2011, ημέρα έναρξης της ρύθμισης για την τακτοποίηση, προαναγγέλοντας ταυτόχρονα οριστική λύση, για το θέμα των αυθαιρέτων.
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα αυθαίρετα, σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, θα είναι έτοιμο έως τις 31/12/2012, καθώς αυτή τη στιγμή έχει συσταθεί ομάδα εργασίας, προκειμένου να λύσει οριστικά το συγκεκριμένο ζήτημα. Το νέο σχέδιο θα κινείται στον άξονα κατηγοριοποίησης των πολεοδομικών παραβάσεων με στόχο την νομιμοποίηση τουλάχιστον των ακινήτων με οικοδομική άδεια και θα μελετά όπως αναφέρθηκε όλες τις περιπτώσεις, έτσι ώστε να μην υπάρξουν αδικίες, τόσο για όσους έχουν τακτοποιήσει τις αυθαιρεσίες, όσο και για τους πολίτες που κινήθηκαν εντός του νομικού πλαισίου. Προσέθεσε, μάλιστα ότι γίνεται προσπάθεια να ενοποιηθεί και να κωδικοποιηθεί ο νόμος με τις τροπολογίες σε ένα κείμενο, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος και την απλούστευση των διαδικασιών.
Παράλληλα, το υπουργείο προανήγγειλε και εκτεταμένες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων αρχής γενομένης από την Πελοπόννησο και τα Επτάνησα καθώς περισσότερα από χίλια πρωτόκολλα κατεδαφίσεων έχουν κατατεθεί από την αποκεντρωμένη διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων.
Επίσης, ανακοινώθηκε ότι το προσεχές διάστημα θα παραγγελθούν νέοι δορυφορικοί χάρτες για την αποκάλυψη όλων των νέων αυθαιρέτων
Τέλος, ο γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος Σ. Αλεξιάδης είπε οτι μετά την ανακοίνωση της πέμπτης παράτασης αυξήθηκαν κατά 150.000 ευρώ περίπου την ημέρα οι εισροές παραβόλων και προστίμων.
www.buildnet.gr