Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Το 2013 οι διευκρινιστικές για το ΝΟΚ.


Η εμπειρία των μηχανικών από την εφαρμογή του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού που ισχύει από τον Ιούλιο καταγράφεται στους Συλλόγους (αρχιτεκτόνων, μηχανολόγων, πολιτικών και τοπογράφων) και θα σταλεί στο ΥΠΕΚΑ, που έχει αναλάβει μέσα από τη σύσταση ειδικής Επιτροπής τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη του ΝΟΚ μέσα από την επεξεργασία Τεχνικών Οδηγιών Εφαρμογής του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού που ορίζει ο Ν.4067/12.

Τη σύνταξη και τη υποβολή ερωτημάτων θα συγκεντρώσουν τα συλλογικά όργανα, που στη συνέχεια θα υποβάλλουν στο υπουργείο μαζί με προτάσεις που δίνουν τη δυνατότητα να ερμηνεύσουν και να βελτιώσουν τις διατάξεις του νόμου.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων και ερωτημάτων είναι η 15η Οκτωβρίου, ώστε η Επιτροπή που συστήθηκε με την 1680/10-08-2012 απόφαση του Γεν. Γραμματέα Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος Σωκράτη Αλεξιάδη να υποβάλλει τις προτάσεις της στον Γενικό στο τέλος του έτους.

Καθοριστικό ρόλο παίζει η εμπειρία που αποκομίζουν οι μηχανικοί από τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και τις ενεργειακές επιθεωρήσεις, καθώς ο νέος Οικοδομικός Κανονισμός κινείται σε ένα αναβαθμισμένο επιχειρηματικό περιβάλλον και διευκολύνει με συγκεκριμένα εργαλεία τις αστικές αναπλάσεις, και την αποσφράγιση του εδάφους.

Νέα φιλοσοφία
Άλλωστε τα ζητήματα που αντιμετώπισε ο ΝΟΚ ήταν στην πραγματικότητα δύο. Το πρώτο ότι δημιουργήθηκε κάτι σύγχρονο ως λογική και ως μεθοδολογία.
Το δεύτερο ότι δημιούργησε δεδομένα που επιτρέπουν τον έλεγχο. Είναι δηλαδή ελέγξιμο με πραγματικούς όρους και όχι με επίφαση ελέγχου.
Και τέλος αυτό που όλος ο προηγμένος κόσμος επιδιώκει: να είναι φιλικό και ευέλικτο.

Πιστεύουμε ότι φαντάσματα -με συγκεκριμένα συμφέροντα- που ασκούν πιέσεις στα συλλογικά όργανα, δεν θα καταφέρουν να ανατρέψουν τη νέα φιλοσοφία του ΝΟΚ.

www.ered.gr