Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Παγκόσμια άνοδος στα φωτοβολταϊκά το πρώτο εξάμηνο του 2012.




Πάνω από 13 GW ενέργειας προστέθηκαν χάρη στα φωτοβολταϊκά στο σύστημα σε παγκόσμιο επίπεδο κατά τους πρώτους έξι μήνες του χρόνου. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της IMS Research, σημαντική υπήρξε η συμβολή και συμμετοχή της αμερικανικής αγοράς, όπως σημειώνεται, η οποία κατέγραψε αύξηση της τάξης του 120%, καθώς οι νέες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις άγγιξαν τα 1,7 GW. Η Γερμανία παραμένει ωστόσο η μεγαλύτερη και πιο δραστήρια φωτοβολταϊκή αγορά παγκοσμίως.
Όπως επισημαίνεται στις προβλέψεις της IMS Research, αναμένεται συρρίκνωση της ευρωπαϊκής αγοράς, στο σύνολο της, κατά 3 GW, εξαιτίας της νέας πολιτικής αναφορικά με τα φωτοβολταϊκά που ακολουθεί η Γερμανία και η Ιταλία. Μέχρι το τέλος του χρόνου εκτιμάται επίσης πως η αγορά φωτοβολταϊκών θα ενισχυθεί με επιπλέον 18 GW και αυτό χάρη στην Κίνα, στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.
«Πρωταγωνιστής» οι ΗΠΑ
Η αμερικανική αγορά αναμένεται να αποτελέσει την τρίτη μεγαλύτερη αγορά ηλιακής ενέργειας το 2012, με επιπλέον 3,5 GW από φωτοβολταϊκά μέχρι το τέλος του χρόνου.
Σε προγενέστερη ανακοίνωσή της η IMS Research συνιστούσε στους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών μετατροπέων να εστιάσουν στις αναδυόμενες αγορές προκειμένου να εξασφαλίσουν τη μελλοντική τους ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, όπως τόνιζε, το μερίδιο της αγοράς των φωτοβολταϊκών μετατροπέων στην Ευρώπη θα καταγράψει σημαντική πτώση -επηρεαζόμενο από την πτωτική πορεία των εγκαταστάσεων σε Γερμανία και Ιταλία λόγω των μειώσεων στις αποζημιώσεις- κάτι το οποίο καθιστά απαραίτητο για τις εταιρείες του κλάδου να δραστηριοποιηθούν σε αγορές στις οποίες προβλέπεται μελλοντική αύξηση της ζήτησης. Πάντως, η μελέτη εκτιμά ότι η παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών μετατροπέων αναμένεται να φτάσει τα 32 GW το 2012, καταγράφοντας έτσι αύξηση 23% συγκριτικά με το 2011. Την ίδια στιγμή, δεδομένης της κάμψης που χαρακτηρίζει την ευρωπαϊκή αγορά, προβλέπεται διψήφια πτώση στις τιμές των φ/β μετατροπέων φέτος.