Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Πωλούνται μικρά νησιά και νησίδες με εμβαδόν από 100 έως 3.100 στρέμματα.



Τα δέκα επικρατέστερα πρότζεκτ αξιοποίησης νησιών του Δημοσίου που μπορεί να προσελκύσουν επενδύσεις και πιθανώς να αναστρέψουν το κλίμα στην Ελλάδα παρουσίασαν "ΤΑ ΝΕΑ".

Το μοντέλο στο οποίο αναμένεται να κινηθούν οι αρμόδιοι αφορά τη μακροχρόνια μίσθωση σε ιδιώτες, από 40-50 χρόνια και πάνω, ενώ οι εκτάσεις εντοπίζονται στον Σαρωνικό, τον Ευβοϊκό, τις Κυκλάδες, τον Αργολικό Κόλπο, το Ιόνιο, το Κεντρικό και το Βόρειο Αιγαίο. Πρόκειται για περισσότερα από 30 μικρά νησιά και νησίδες με εμβαδόν από 100 έως 3.100 στρέμματα.

Το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν δίνει τη δυνατότητα στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου να προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες για την αξιοποίηση νησιών. Ωστόσο, από πληροφορίες των "ΝΕΩΝ" προκύπτει ότι ήδη έχει πραγματοποιηθεί έρευνα για 585 νησιά και νησίδες, τα οποία εξετάστηκαν με κριτήρια εθνικής ασφάλειας, εμπορικότητας, δυνατότητα διασύνδεσης και απόστασης από το κοντινότερο σημείο με υποδομές, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε αν έχουν παραλίες ή όχι, αν υπάρχει όρμος και άλλες παράμετροι που μπορεί να τα καταστήσουν ελκυστικά για τους επενδυτές. Από όλα τα νησιά που μπήκαν στο μικροσκόπιο της έρευνας επιλέχθηκαν αρχικά σαράντα επτά και έπειτα από νέο φιλτράρισμα οι ειδικοί κατέληξαν σε δέκα ομάδες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους «μεγάλους παίκτες - επενδυτές» στον συγκεκριμένο χώρο.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ. Για να γίνει όμως πρακτικά εφικτή η αξιοποίηση των συγκεκριμένων νησιών και νησίδων του Δημοσίου, θεωρείται απαραίτητο ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, αφού με τα σημερινά δεδομένα, για να υπάρξει πολεοδομικός σχεδιασμός, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να ανέβει έναν γραφειοκρατικό Γολγοθά 30-35 διαφορετικών αδειών. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, για να αποκτήσει αξία ένα νησί - και όχι απλώς να έχει τη μοίρα ενός μεγάλου οικοπέδου -, χρειάζεται να υπάρξουν ειδικά σχέδια χωρικής ανάπτυξης για να γνωρίζουν οι επενδυτές πώς ακριβώς μπορούν να δραστηριοποιηθούν στις συγκεκριμένες εκτάσεις. "Μην περιμένουμε ότι θα τα πάρουν μόνο για να τα κοιτάνε..." σχολιάζει άνθρωπος που γνωρίζει τον χώρο.

Γεγονός, πάντως, είναι ότι στις μέρες μας η παγκόσμια αγορά νησιών δεν διανύει την καλύτερη περίοδό της. Διάσημες προσωπικότητες του Χόλιγουντ και διεθνούς φήμης επιχειρηματίες προσπαθούν μαζικά να ξεφορτωθούν τους εξωτικούς παραδείσους που αγόρασαν την προηγούμενη δεκαετία, όταν το να είσαι ιδιοκτήτης νησιού ήταν της μόδας. Σύμφωνα με τους "Σάντεϊ Τάιμς", περίπου 600 νησιά ανά τον κόσμο διατίθενται σήμερα προς πώληση, ενώ πρόσφατα είδαν το φως πληροφορίες που θέλουν τα ιδιωτικά νησιά Οξιά και Προβάτι από το σύμπλεγμα των Εχινάδων στο Ιόνιο να πωλήθηκαν έναντι 8 περίπου εκατομμυρίων ευρώ σε αραβικό fund, έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ιδιοκτήτριας οικογένειας και λιβανέζων επιχειρηματιών που διαχειρίζονται τα συγκεκριμένα επενδυτικά κεφάλαια.