Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Μπιλιετάκια για 1 δισ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ακινήτων.


Από σήμερα, όταν χτυπήσει ο ταχυδρόμος σε περισσότερους από 700.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, καλύτερα να μην ανοίξουν. Ερχονται τα μπιλιετάκια της εφορίας για τους φόρους ακίνητης περιουσίας που δεν εισπράχθηκαν το 2010, 2011 και 2012 από τους οποίους το κράτος φιλοδοξεί να εισπράξει πάνω από 1 δισ. ευρώ. Κι όπως όλα δείχνουν θα είναι τα τελευταία μπιλιετάκια για τον ΦΑΠ αφού από το 2013 μπαίνει στη ζωή μας ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων.

Οπως είχε γράψει το ered.gr, ο Ενιαίος Φόρος θα αφορά τα ακίνητα με αντικειμενική αξία άνω των 100.000 ευρώ ενώ θα βαρύνονται όλα τα ακίνητα. Δηλαδή διαμερίσματα, μονοκατοικίες, γραφεία, καταστήματα, οικόπεδα και αγροτεμάχια.

Στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών είναι να επιβληθεί ένας φόρος με χαμηλό συντελεστή που θα ξεκινά από 0,1%. Δηλαδή κάποιος που έχει ακίνητα αξίας 150.000 ευρώ θα καλείται να πληρώσει 0,1% για τα 50.000 ευρώ πάνω από το αφορολόγητο που πιθανότατα θα είναι τα 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, όσο μεγαλύτερη είναι η φορολογική βάση στην οποία θα ισχύσει ο νέος φόρος, τόσο μικρότερος θα είναι ο συντελεστής.

Πάντως, οι ιδιοκτήτες ακινήτων διά της επίσημης Ομοσπονδίας τους, δηλαδή της ΠΟΜΙΔΑ, τονίζουν ότι για να είναι δίκαιος ένας τέτοιος φόρος θα πρέπει να αφορά σε όλα τα ακίνητα και να έχει πολύ χαμηλούς συντελεστές ώστε να είναι δυνατή η πληρωμή του από τους ιδιοκτήτες.