Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Τι θα πληρώσετε στους ελεγκτές δόμησης.



Πλέον, το κόστος της διενέργειας των ελέγχων επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες της οικοδομής. Ο ιδιοκτήτης μιας νέας οικοδομής έως 1.000 τετραγωνικά μέτρα θα πρέπει να καταβάλει από 400 ευρώ έως 700 ευρώ (ανάλογα με τα τετραγωνικά) για τον αρχικό και τον τελικό έλεγχο του κτιρίου.Κυρώσεις

Για πρώτη φορά το κόστος της διενέργειας ελέγχων δόμησης επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες. Εάν οι υποβαλλόμενες μελέτες δεν εκπονήθηκαν σύμφωνα με τα εγκεκριμένα στοιχεία του τοπογραφικού διαγράμματος, τότε επιβάλλονται κυρώσεις κυρίως εις βάρος των ελεγκτών.

Ανάλογα την περίπτωση επιβάλλονται πρόστιμα από 5.000 έως 500.000 ευρώ, είτε αποκλεισμός από ελέγχους για 1-3 χρόνια έως οριστική (στην περίπτωση υποτροπής) παραπομπή στον εισαγγελέα και απαγόρευση εκπόνησης-υπογραφής μελετών έγκρισης-άδειας δόμησης και επιβλέψεων από 3 έως 12 μήνες.

Οι αμοιβές των ελεγκτών δόμησης

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα οι αμοιβές των ελεγκτών δόμησης ορίζονται ως εξής:

-Για εργασίες δόμησης σε υφιστάμενα κτίρια, όπου επιβάλλεται μόνον ένας έλεγχος, θα κοστίζει 150 ευρώ για κτίρια έως 1.000 τετραγωνικά μέτρα και 250 ευρω για μεγαλύτερα κτίρια.
-Για τον αρχικό έλεγχο σε εργασίες δόμησης νέων κτιρίων, το κόστος για κτίρια έως 1.000 τ.μ. θα είναι 200 ευρώ, ενώ για μεγαλύτερα κτίρια 300 ευρώ.
-Για τον ενδιάμεσο έλεγχο, που είναι υποχρεωτικός για μεγάλα κτίρια, η αμοιβή του ελεγκτή δόμησης είναι 0,3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ειδικότερα, προβλέπεται για κτίρια έως και 1.000 τ.μ. η αμοιβή να είναι 0,4 ευρώ ανά τ.μ. και δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 200 ευρω. Για κτίρια μεγαλύτερης επιφάνειας η αμοιβή καθορίζεται σε 0,3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και όχι μικρότερη των 450 ευρώ ή μεγαλύτερη των 2.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τον τελικό έλεγχο σε νέο κτίριο και τις προσθήκες καθ' ύψος σε υφιστάμενα κτίρια έως 1.000 τετραγωνικών μέτρων, η αμοιβή είναι 0,5 ευρώ ανά τ.μ. και όχι κάτω των 200 ευρω. Για μεγαλύτερα κτίρια ή προσθήκες είναι 0,4 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 600 ευρώ και μεγαλύτερη των 3.000 ευρώ.

Ψηλοτερα κτίρια

Ψηλότερα κτίρια προβλέπονται με τον νέο ΓΟΚ. Ειδικότερα, κατά 0,25 μέτρα ανά όροφο (από 2,45 μέτρα που είναι σήμερα γίνεται 2,70 μέτρα) αυξάνεται το κατώτατο υψος στα νέα κτίρια. Με τον νέο ΓΟΚ αυξάνεται το συνολικό ύψος των κτιρίων, άρα και ο όγκος τους, και η κάλυψη είναι 70% με στόχο να υπάρχουν μεγαλύτερες επιφάνειες πρασίνου στις κορεσμένες αστικές περιοχές.

Eπίσης δίνονται κίνητρα για αύξηση του συντελεστή δόμησης με στόχο τη μείωση της κάλυψης σε αστικές περιοχές. Με τον νέο ΓΟΚ δίνονται κίνητρα για αύξηση του συντελεστή δόμησης με στόχο τη μείωση της κάλυψης. Ετσι, οι ιδιοκτήτες οικοπέδων - με εμβαδόν μεγαλύτερο από την αρτιότητα που απαιτείται για να μπορεί κάποιος να κτίσει - έχουν τις εξής επιλογές: να έχουν αυξημένο επτντελεστή δόμησης κατά 10% αν το ποσοστό κάλυψης μειωθεί κατά το ίδιο ποσοστό.

Παράλληλα, μπορούν να έχουν αυξημένο συντελεστή δόμησης κατά 15% αν υπάρχει μείωση του (συντελεστή κάλυψης κατά 15% και απόσυρση κτιρίου κύριας χρήσης εμβαδού ενός τετάρτου του υπάρχοντος επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης της περιοχής.

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να κτίσουν με αυξημένο συντελεστή δόμησης κατά 20% αν το ποσοστό κάλυψης μειωθεί κατά 25%, υπάρχει απόσυρση κτιρίου κύριας χρήσης εμβαδού τουλάχιστον ενός τετάρτου του υπάρχοντος συντελεστή δόμησης της περιοχής και να αποδοθεί σε κοινή χρήση "επιφάνεια ίση με την αύξηση της επιφάνειας δόμησης διά του συντελεστή δόμησης".

Στον συντελεστή δόμησης δεν προσμετρώνται πλέον επιφάνειες των ανοιχτών εξωστών και ανοιχτών ημιυπαίθριων, όταν η συνολική επιφάνεια των χώρων αυτών έχει ποσοστό μικρότερο ή ίσο του 40% της επιφάνειας που επιτρέπεται να δομηθεί στο οικόπεδο. Σε κάθε περίπτωση το ποσοστό των ανοιχτών ημιυπαίθριων χώρων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% της επιφάνειας που επιτρέπεται να δομηθεί. Δεν προσμετρώνται ακόμη οι υπέργειοι χώροι στάθμευσης στα κτίρια αμιγούς χρήσης στάθμευσης αυτοκινήτων και οι εσοχές στο σώμα του κτιρίου.

Στον συντελεστή δόμησης προσμετρώνται οι επιφάνειες των στεγασμένων και κλειστών από όλες τις πλευρές χωρών του κτιρίου. Ακόμη οι επιφάνειες των μη θερμαινόμενων στεγασμένων χώρων που διαθέτουν τουλάχιστον μία ανοιχτή πλευρά προς οποιονδήποτε ανοιχτό χώρο ή του κτιρίου και το μήκος του ανοίγματος είναι ψυχρότερο του 35% του συνολικού
μήκους του περιγράμματος του χώρου.

Επιτρεπόμενο ύψος

To μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος του κτιρίου ορίζεται σε συνάρτηση με τον επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης: για συντελεστή έως 0,4 το ύψος του κτιρίου είναι 10,75 μέτρα, για συντελεστή έως 0,8 το ύψος είναι 14 μέτρα, για συντελεστή έως 1,2 το ύψος είναι 17,25 μέτρα, για συντελεστή έως 1,6 το ύψος είναι 19,50 μέτρα, για συντελεστή έως 2 το ύψος είναι 22,75 μέτρα, για συντελεστή έως 2,4 το ύψος είναι 26 μέτρα και για συντελεστή μεγαλύτερο από 2,4 το ύψος του κτιρίου είναι 32 μέτρα.
www.buildnet.gr