Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Το τέλος της αντιπαροχής.



To "θάνατο" της αντιπαροχής βιώνει το τελευταίο διάστημα η αγορά ακινήτων. Μια μέθοδος που για χρόνια συνέβαλλε στο να αναπτυχθεί οικιστικά η Ελλάδα πλέον χρησιμοποιείται ελάχιστα μεταξύ των πολύ λίγων ανεγέρσεων κτιρίων που γίνονται σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα.Σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος (ΣΟΕΒΕ), Γιάννη Παγώνη, οι όποιες ανεγέρσεις οικοδομών γίνονται σε ποσοστό 90% σε οικόπεδα που έκλεισαν τα προηγούμενα δύο - τρία χρόνια οι εργολάβοι, ενώ στη συντριπτική πλειονότητα των υπολοίπων η γη μεταβιβάστηκε με χρήματα στους κατασκευαστές. Οι περιπτώσεις μεταβίβασης οικοπέδων με αντιπαροχή μετριούνται στα δάχτυλα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Περιοχής Εφετείου Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Μπιλίση - Χρουσαλά, έχει περίπου πέντε χρόνια να κάνει συμβόλαιο μεταβίβασης οικοπέδου με τη μέθοδο της αντιπαροχής, ενώ αντίστοιχη κατάσταση αντιμετωπίζουν και άλλοι συνάδελφοι της. "Η μέθοδος της αντιπαροχής έχε "πεθάνει". Από το 100% των συμβολαίων μεταβίβασης γης, αυτά που γίνονται με τη μέθοδο της αντιπαροχής είναι λιγότερα από το 10%", τόνισε η κ. Μπιλίση - Χρουσαλά.

Κυρίαρχος ο φόβος

"Οσοι συνάδελφοι σήμερα χτίζουν είχαν σε ποσοστό 90% κλεισμένα οικόπεδα από τα προηγούμενα χρόνια και σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι αγόρασαν τη γη. Η απόκτηση οικοπέδων με τη μέθοδο της αντιπαροχής μετριέται στα δάχτυλα. Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει ενδιαφέρον από εργολάβους για απόκτηση οικοπέδου. Με την αβεβαιότητα που επικρατεί, είτε πουλήσει είτε δεν πουλήσει ο εργολάβος έτοιμα ακίνητά του, δεν ξεκινάει να κατασκευάσει κάτι καινούργιο. Γνωρίζω συναδέλφους που το τελευταίο διάστημα πούλησαν δύο - τρία ακίνητα, αλλά η γενικότερη καταστροφολογία δεν τους αφήνει να ξεκινήσουν κάποιο καινούργιο έργο. To μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα στην κτηματαγορά είναι ο φόρος των όποιων υποψήφιων αγοραστών" ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Παγώνης.

Οι απαιτήσεις

Παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των εργολάβων "γυρίζει την πλάτη" στον προσφορά οικοπέδων, οι ιδιοκτήτες τους δε φαίνεται να έχουν βάλει "νερό στο κρασί τους" και συνεχίζουν να ζητούν αρκετά υψηλά ποσοστά αντιπαροχής σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΟΕΒΕ, τα ζητούμενα ποσοστά αντιπαροχής έχουν μειωθεί κατά 10%-15% και μόνο σε σπάνιες περιππτώσεις η μείωση αγγίζει το 20%. Σχεδόν ταυτότημη είναι η άποψη και του προέδρου της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΑΘ), Κώστα Χαϊδούτη, ο οποίος κάνει λόγο για πτώση των ζητούμενων ποσοστών της αντιπαροχής κατά μέσωο όρο 10%.

"Κάτι μου... θυμίζει η λέξη αντιπαροχή, διότι πλέον δεν υφίσταται. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο οι οικοπεδούχοι βγαίνουν κερδισμένοι, όμωε n υπέρμετρη πλέον φορολόγηση των ακινήτων έκανε τους ιδιοκτήτες της γης να το ξανασκεφτούν, πριν αποκτήσουν ακίνητα κι έτσι κρατούν τα οικόπεδα, για να τα αξιοποιήσουν σε καλύτερη εποχή. Ηδη γνωρίζω δύο περιπτώσει κατά τις οποίες εργολάβοι και οικοπεδούχοι ήρθαν σε συμφωνία με τη μέθοδο της αντιπαροχής, αλλά δεν προχώρησαν, διότι σκέφτηκαν και οι δύο την υψηλή φορολογία", είπε ο κ. Χαϊδούτης.

"Οι οικοπεδούχοι έχουν μειώσει λίγο τις απαιτήσεις τους. Τα ποσοστά Tns αντιπαροχής έχουν πέσει κατά 10% - 15% και σε κάποιες περιπτώσει μέχρι 20%. Οταν κάποιος έχει μάθει να παίρνει πέντε διαμερίσματα με τη μέθοδο της αντιπαροχής, τώρα δεν είναι εύκολο να συμβιβαστεί με δύο ή με... 2,5 διαμερίσματα", ανέφερε ο κ. Παγώνηε. Τα ποσοστά

Έπειτα από πολλά χρόνια τα ζητούμενα ποσοστά της αντιπαροχής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έχουν πέσει κάτω από το 50%, αφού δίνονται οικόπεδα ακόμη και με αντιπαροχή 47% - 48%, ενώ σε Ανω Πόλη, Σαράντα Εκκλησιές και σε καλά σημεία του Αγίου Παύλου οι απαιτήσεις κυμαίνονται σε γενικές γραμμές μεταξύ 42% και 45%. Στις περιοχέε Παπάγου και Καραμπουρνάκι της Καλαμαριάς οι αντιπαροχές βρίσκονται σχεδόν στα επίπεδα της πυρίκαυστης ζώνηε, ενώ στον υπόλοιπο δήμο κυμαίνονται από 40% έωε 48%. Σε ό,τι αφορά τις περιοχές Πυλαία, Χαριλάου, Τούμπα και Τριανδρία, τα ποσοστά της αντιπαροχής κυμαίνονται μεταξύ 38% και 45%, ενώ σε καλά σημεία των Συκεών και της Νεάπολης από 37% έως 41%.

Μεταξύ 34% και 38% κυμαίνεται η αντιπαροχή στα Μετέωρα, στον Εύοσμο, στην Πολίχνη, στος νεόδμητες περιοχές της Σταυρούπολης (Ηλιούπολη) και στους Αμπελόκηπους, ενώ στην Ευκαρπία βρίσκεται γύρω στο 30% - 34%, στη Μενεμένη μεταξύ 33% και 36% και στο Ελευθέριο - Κορδελιό από 33% έως 36%.

Εξάλλου, στους πρώην δήμους Μίκρας και Θερμαϊκού τα ποσοστά της αντιπαροχής κυμαίνονται μεταξύ 30% και 33%, ενώ στη Θέρμη σε γενικές γραμμές από 30% έως 35%. Τέλος, στα Πεύκα ζητείται αντιπαροχή από 34% έως 38%, ενώ στο Ωραιόκαστρο τα ζητούμενα ποσοστά βρίσκονται μεταξύ 36% και 40%. www.buildnet.gr