Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Βουτιά 40% στις τιμές των εξοχικών κατοικιών τη διετία 2010-2011.



Πίσω στις αρχές της δεκαετίας του '00 γυρνάει η εξοχική κατοικία, με τις τιμές σωρευτικά να έχουν σημειώσει πτώση κατά 35%-40% τη διετία 2010-2011 και την πτώση των συναλλαγών, όπως τουλάχιστον την καταγράφει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών να διαμορφώνεται στο 80%!Η επιδείνωση της κρίσης και η περαιτέρω αποδυνάμωση των οικογενειακών εισοδημάτων συνηγορούν υπέρ της ακόμη εντονότερης πτώσης των τιμών. Πλέον, 9 στους 10 Ελληνες δεν σκέφτονται καν να αγοράσουν δεύτερο σπίτι, πολλώ δε μάλλον να προβούν στην αγορά εξοχικής κατοικίας.

Από την άλλη πλευρά, οι προβλέψεις παλαιότερων μελετών για τη δυνατότητα να πουληθούν σε αλλοδαπούς επενδυτές ακόμη και 1 εκατ. εξοχικά σε βάθος χρόνου, έχουν διαψευστεί. Οι περίφημοι αγοραστές από τη Βόρεια Ευρώπη απέχουν από την ελληνική αγορά, καθώς μία σειρά από εμπόδια, όπως νομικής, γραφειοκρατικής, πολεοδομικής ή φορολογικής φύσεως, συμπεριλαμβανομένης και της χρονοβόρας διαδικασίας, δυσχεραίνουν τις αγοραπωλησίες.

To χρονικό διάστημα 2003-2007 πουλήθηκαν σε αλλοδαπούς 12.000 κατοικίες συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, υπήρχε η προσδοκία πως η σημαντική πτώση των τιμών θα προσέλκυε περισσότερους ξένους αγοραστές, που θα αντιστάθμιζαν τις απώλειες της εγχώριας αγοράς, κάτι που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Αλλωστε, οι ξένοι αναζητούν όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές, απαιτώντας ταυτόχρονα και την καλύτερη δυνατή ποιότητα κατασκευής. Για τον λόγο αυτό υφίσταται μεγάλος ανταγωνισμός με τις χώρες της N. Ευρώπης όπως με την Ισπανία και την Πορτογαλία. Ας μην ξεχνάμε ότι από το 2003 - 2007 η Ισπανία πουλούσε σε ξένους αγοραστές κατά μέσο όρο 45.000 κατοικίες / έτος και η Κύπρος 8.000 / έτος, ενώ σε όλη την Ευρώπη από το 2001-2007 πραγματοποιήθηκαν 500.000 μεταβιβάσεις εξοχικών ακινήτων σε αλλοδαπούς αξίας 120 δισ. ευρώ.

Η ελληνική αγορά εξοχικής κατοικίας παρουσιάζει πλέον επενδυτικές ευκαιρίες πάντα, όμως, με την απαιτούμενη διαπραγμάτευση. Επιπλέον, οι σημερινές τιμές είναι πολύ προσιτές σε άλλοτε απλησίαστες περιοχές των τουριστικών θέρετρων, τη μεγαλύτερη ζήτηση τη συγκεντρώνουν τα νησιά και η ηπειρωτική Ελλάδα που βρίσκεται κοντά στην Αθήνα, όπως οι Σπέτσες και η Υδρα, οι παραθαλάσσιες περιοχές της Πελοποννήσου, καθώς και τα δημοφιλή νησιά (Μύκονο, Σαντορίνη, Κρήτη, Ρόδος κ.λπ.).

Ο χάρτης της εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα

-To Costa Navarino έδωσε μία σημαντική ώθηση στη Μεσσηνία με γήπεδα γκολφ, εγκαταστάσεις σπα και οργανωμένες εξοχικές κατοικίες. Πολύ σημαντική προσφορά νεόδμητων και παλαιών κατοικιών στην Πύλο, καθώς και στην Κορώνη όπου οι τιμές από 1.200 ευρώ/τ.μ.
-Στη Λακωνία το επενδυτικό ενδιαφέρον κυριαρχεί στο Γύθειο και στο Μαυροβούνι (πλεονέκτημα τους η κοντινή απόσταση από την Αθήνα). Τα είδη των ακινήτων που παρουσιάζουν ζήτηση είναι κυρίως πετρόκτιστες παραδοσιακές κατοικίες από 70 τ.μ. σε παραδοσιακούς οικισμούς. Εναλλακτική λύση με επενδυτικό ενδιαφέρον παρατηρείται στην περιοχή της Σκάλας Λακωνίας λόγω της μικρής απόστασης από τη θάλασσα μόνο 10 λεπτών οδικώς, ενώ ακίνητα και οικόπεδα διατίθενται σε πιο ελκυστικές τιμές ξεκινώντας από 1.200 ευρώ / τ.μ.
-Στην Αργολίδα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Ναύπλιο και το Πόρτο Χέλι, περιοχές με επιχειρηματική ανάπτυξη. Η επένδυση, ύψους 300 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του Porto Hell Collection, θα φιλοξενήσει το πρώτο Amanresort με κατοικίες στην Ευρώπη, παραθαλάσσια υπερπολυτελή εξοχικά αλλά και γήπεδα γκολφ 18 οπών. Πολλοί επώνυμοι διατηρούν πολυτελή εξοχικά στον Αγιο Αιμιλιανό, τη Βερβερόντα, το Δορούφι, το Σαλάντι, την Κόστα και την Πετροθάλασσα όπου οι τιμές αγγίζουν τις 3.500 ευρώ / τ.μ.
-Η Αχαΐα, κυρίως το βόρειο κομμάτι του νομού και n Κορινθία βρίσκονται στις πρώτες θέσεις στη λίστα για τη Πελοπόννησο. Περιοχές, όπως η Ακράτα, το Ξυλόκαστρο, ο Λόγγος, το Ρίο και το Λουτράκι,είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς περιοχές για αγορά εξοχικής κατοικίας με τιμές από 1.400 ευρώ/τ.μ.
-Η ζήτηση σε νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κρήτη και η Ρόδος βρίσκονται πάντα στο αγοραστικό προσκήνιο όπου η ζήτηση διατηρείται σε σοβαρά επίπεδα αν και μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η πτώση των τιμών έχει αγγίξει το 15% αν και πάντα ευκαιρίες υπάρχουν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρατηρείται στη δυτική πλευρά των Χανίων από Ισραηλινούς για ανοικοδόμηση κατοικιών και τη μεταπώλησή τους.
-Σε πολλές περιοχές της Χαλκιδικής, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η πτώση των τιμών φτάνει το 30% και το 40% και οι τιμές ανά τ.μ. για νεόδμητα ακίνητα να ξεκινούν από 900 ευρώ και πολλές φορές και κάτω από το κόστος κατασκευής και αγοράς οικοπέδου.
- Στα Επτάνησα και ειδικότερα στην Κέρκυρα οι τιμές παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση ανάλογα με την περιοχή, με περιοχές κυρίως στο βόρειο κομμάτι του νησιού όπου καταγράφονται τιμές/τ.μ. που αγγίζουν και τις 3.000 ευρώ, καθώς και στη Ζάκυνθο η ζήτηση αφορά μονοκατοικίες και οργανωμένα συγκροτήματα με τιμές / τ.μ. για πολυτελείς κατοικίες να ξεπερνούν τις 2.000 ευρώ.

Οι ξένοι αγοραστές

"Πλέον έχουμε 4 κατηγορίες αλλοδαπών αγοραστών, αυτοί που αναφτούν ακίνητα κοντά στη θάλασσα με 2 δωμάτια έως 180.000 ευρω, αυτοί που επιθυμούν ακίνητα κοντό στη θάλασσα με 4 δωμάτια και πισίνα αξίας από 200.000 ευρώ και αυτοί που επιθυμούν μοναδικά ακίνητα με ιδιωτικές παραλίες από 500.000 ευρώ και πάνω", επισημαίνει ο κ. Θεμιστοκλής Ανδρέας Μπάκας, διευθύνων σύμβουλος του κτηματομεσιτικού δικτύου Ε-Real Estates.

"Τέλος ένα κοινό άνω των 50 ετών με παιδιά που απολαμβάνει μεσαία ή υψηλά εισοδήματα και επιθυμεί να μεταναστεύσει σε θερμότερα κλίματα και σε χώρες με χαμηλό κόστος διαβίωσης, σε οργανωμένα παραθεριστικά συγκροτήματα που τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την Αθήνα και τα αεροδρόμια όπως η γραφική και γεμάτη ομορφιές Πελοπόννησος". Πηγή www.buildnet.gr