Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Πτώση 80% στην αγορά εξοχικής κατοικίας.




Πλήρη καθίζηση έχει υποστεί η αγορά εξοχικής κατοικίας στη χώρα μας καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, τη διετία 2009 - 2011 ο αριθμός συναλλαγών εξοχικών κατοικιών έχει καταγράψει πτώση 80%.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, από τη μία οι Έλληνες δεν έχουν διάθεση ούτε και χρήματα να αγοράσουν εξοχική κατοικία.
Από την άλλη, οι ξένοι οι οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας έρχονται αντιμέτωποι με το πολύπλοκο φορολογικό και πολεοδομικό καθεστώς καθώς και τις χρονοβόρες διαδικασίες. Τη μεγαλύτερη ζήτηση, πάντως, στον τομέα της παραθεριστικής κατοικίας τη συγκεντρώνουν τα γειτονικά στην Αθήνα νησιά όπως η Ύδρα και οι Σπέτσες, οι παραθαλάσσιες περιοχές της Πελοποννήσου, καθώς και τα δημοφιλή τουριστικά νησιά μας, όπως η Κρήτη, η Μύκονος, η Σαντορίνη κ.λπ.

Ενδιαφέρον από Ρώσους, Σαουδάραβες, Άγγλους και Ισραηλινούς για την αγορά εξοχικής κατοικίας καταγράφεται στη χώρα μας, σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της QuintessentiallyEstates (μέλος του QuintessentiallyGroup, ένα BoutiqueRealEstateAgencyμε εξαιρετική τεχνογνωσία και εξειδίκευση στην αγορά πολυτελούς κατοικίας) στην Ελλάδα, Γιώργο Ηλιάδη.

Η πλειοψηφία των υποψήφιων αγοραστών στρέφεται στη Χαλκιδική, την Κρήτη, τη Μύκονο και την Πελοπόννησο, ενώ το ενδιαφέρον τους εστιάζεται σε εξοχικές κατοικίες 4 υπνοδωματίων, με πισίνα και κοντά στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιάδη, υπάρχουν αρκετοί ξένοι που εκτός από έτοιμες κατοικίες αγοράζουν και οικόπεδα στη χώρα μας, τα οποία σκοπεύουν να αξιοποιήσουν μελλοντικά. Ανασταλτικός παράγοντας, πάντως, για την αγορά εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα είναι η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, το ασαφές πολεοδομικό πλαίσιο αλλά και η μεγάλη προσφορά ακινήτων, που περιπλέκουν τους ξένους. «Ακίνητα που μπορεί να μην είναι δηλωμένα, πολλές ιδιοκτησίες επί ενός ακινήτου, είναι μερικά από τα ελληνικά περίεργα που συναντούν οι ξένοι επενδυτές», αναφέρει ο κ. Ηλιάδης.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Το ενδιαφέρον Ρώσων επενδυτών το συγκεντρώνει η Χαλκιδική, η οποία τα τελευταία χρόνια γνώρισε σημαντική ανοικοδόμηση. Πρώτη στην προτίμηση έρχεται η περιοχή της Νέας Καλλικράτειας, λόγω της εγγύτητάς της στη Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρει ο ιδιοκτήτης του κτηματομεσιτικού γραφείου Άγγελος Χατζής, δεν είναι λίγοι εκείνοι που την επιλέγουν και ως τόπο μόνιμης διαμονής.

Οι τιμές για νέες κατοικίες στην περιοχή ξεκινούν από 1.030 ευρώ το τ.μ., ενώ οι ενδιαφερόμενοι ζητούν κυρίως μικρά σπίτια από 70 έως 100 τ.μ. Δύο περιοχές που επίσης βρίσκονται στο προσκήνιο είναι ο Πολύγυρος και τα Μουδανιά.

Σημαντική ζήτηση παρατηρείται και για άλλες περιοχές όπως την Ουρανούπολη, την Αμμουλιανή, την Τρυπητή, το Στρατώνι και τη Νέα Ρόδα.

Μεγαλύτερο, πάντως, είναι το ενδιαφέρον για το λεγόμενο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής και ειδικότερα την ευρύτερη περιοχή της Κασσάνδρας. Λόγω του αυξημένου αγοραστικού ενδιαφέροντος των τελευταίων χρόνων, ο αριθμός των διαθέσιμων οικοπέδων έχει μειωθεί αισθητά, ενώ για κάποιον που θα αναζητήσει οικόπεδο κοντά στη θάλασσα, οι τιμές είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Όσον αφορά τις κατοικίες, το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης εστιάζει κυρίως σε μεζονέτες μεταξύ 80 και 120 τ.μ. H τιμή ανά τ.μ. κινείται μεταξύ 1.800 και 2.800 ευρώ, αν και η μέση τιμή πώλησης διαμορφώνεται στα 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, στη Σιθωνία, η ανοικοδόμηση ξεκίνησε μόλις τα τελευταία χρόνια. Για τον λόγο αυτό, η περιοχή θεωρείται ακόμη παρθένα και μάλιστα υπάρχουν ελλείψεις όσον αφορά το δίκτυο αποχέτευσης, την ύδρευση κ.τ.λ.

Στις κατοικίες η τιμή του τετραγωνικού κυμαίνεται από 1.400 έως 1.800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ όσον αφορά τις μεζονέτες κυμαίνονται στα επίπεδα των 1.300 με 1.500 ευρώ το τετραγωνικό. Τέλος, φθηνότερα ακίνητα βρίσκει κανείς στο τρίτο πόδι, στη χερσόνησο Άθω, όπου η προσφορά είναι σαφώς μεγαλύτερη. Πέραν των παραθαλάσσιων οικοπέδων, αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται εσχάτως και για τον ορεινό όγκο της Χαλκιδικής με επίκεντρο τους παραδοσιακούς οικισμούς. Για παράδειγμα, στην περιοχή της Αθύτου τα πετρόκτιστα σπίτια πωλούνται κοντά στα 1.800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

ΚΡΗΤΗ

Η Κρήτη είναι από τα ελάχιστα νησιά της χώρας μας όπου πολλοί κατασκευαστικοί όμιλοι τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό έχουν προχωρήσει σε αγορές μεγάλων εκτάσεων, με σκοπό την ανέγερση οργανωμένων οικιστικών συγκροτημάτων. Συνήθως το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται αφορά μονοκατοικία με πισίνα, κατοικία σε παραδοσιακό οικισμό ή ακόμη και κατοικία σε μικρά συγκροτήματα των 10-12 κατοικιών. Ακόμη, αρκετοί ξένοι αγοράζουν παλαιές κατοικίες σε ερειπωμένα χωριά και τις ανακαινίζουν. Τη μερίδα του λέοντος, πάντως, τη συγκεντρώνει η περιοχή του Αγίου Νικολάου, η Ελούντα και η Σητεία. Στις περιοχές αυτές τα οικόπεδα είναι ιδιαίτερα ακριβά, ενώ στις κατοικίες οι τιμές κυμαίνονται από 1.500 έως και 2.300 ευρώ το τετραγωνικό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα Χανιά, με τους Βρετανούς να είναι μέχρι πρόσφατα οι κύριοι αγοραστές. Στο νομό Χανίων οι κατοικίες πωλούνται μεταξύ 1.100-2.500 ευρώ το τ.μ. κατά μέσο όρο περίπου, ενώ δεν λείπουν και ενδιαφερόμενοι αγοραστές για σπίτια στην παλιά πόλη.

Τέλος, υστέρηση παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιοχές του νησιού. Για το λόγο αυτό η προσφορά εξοχικών κατοικιών δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, ενώ η δόμηση αφορά κατά κύριο λόγο τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, αφού οι εκτάσεις εντός σχεδίου είναι σχετικά περιορισμένες.

ΕΠΤΑΝΗΣΑ

Η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος, η Λευκάδα και η Κέρκυρα είναι τα νησιά του Ιονίου στα οποία επικεντρώνεται η ζήτηση για την αγορά εξοχικής κατοικίας. Ειδικότερα στην Κέρκυρα οι τιμές παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση ανάλογα με την περιοχή, με τις βορειότερες περιοχές του νησιού να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από αγοραστές που μπορεί να πληρώσουν μέχρι και 3.000 ευρώ το τ.μ. για κατοικίες υψηλών προδιαγραφών.

Στη Ζάκυνθο η ζήτηση επικεντρώνεται κυρίως σε μονοκατοικίες ή κατοικίες σε οργανωμένα παραθεριστικά συγκροτήματα. Σε επίπεδο τιμών, η αγοραστική αξία του τετραγωνικού κυμαίνεται στα 2.000 ευρώ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο υποψήφιος αγοραστής δεν μπορεί να βρει φθηνότερα. Όσον αφορά τις παλιές κατοικίες, η τιμή του τετραγωνικού διαμορφώνεται στα 1.200 ευρώ.

Ανάλογη είναι η εικόνα που παρουσιάζει η Κεφαλονιά, με τις τιμές των κατοικιών να ξεκινούν από 1.200 ευρώ ανά τ.μ. και να φθάνουν κατά μέσο όρο τα 2.000 ευρώ. Το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον το συγκεντρώνει η ευρύτερη περιοχή του Αργοστολίου, ενώ ανερχόμενη θεωρείται η παραλιακή περιοχή από το Λουρδά μέχρι τη Σκάλα.

ΜΥΚΟΝΟΣ

Σταθερά τα σκήπτρα της ζήτησης στην αγορά εξοχικής κατοικίας συνεχίζει να έχει η Μύκονος, δημοφιλής τουριστικός προορισμός κυρίως για τους ξένους παραθεριστές. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε περιοχές, όπως η Λια, τα Πουλάκια και το Καλό Λιβάδι.

Ασφαλώς, ζήτηση -και μάλιστα μεγάληυφίσταται και για τις περιοχές Άη Γιάννης, Αλεόμανδρα, Τούρλος και Φανάρι. Όσον αφορά το κόστος, οι νεόδμητες κατοικίες στη Μύκονο στοιχίζουν από 2.000 έως 5.000 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ οι τιμές πώλησης των εντός σχεδίου οικοπέδων ξεκινούν από 100 ευρώ και μπορεί να φτάσουν μέχρι 350 ευρώ το τετραγωνικό.

ΠΑΡΟΣ

Σημαντική οικιστική ανάπτυξη σχεδόν σε όλο το μήκος του νησιού παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Πάρο. Οι υποψήφιοι αγοραστές μπορεί να αναζητήσουν οικονομικότερες λύσεις όσον αφορά νεόδμητες κατοικίες στις περιοχές του Παρασπόρου και της Aλυκής, ενώ στις περιοχές Πίσω Λιβάδι, Xρυσή Aκτή Aμπελά, Σάντα Mαρία μπορεί να βρει κανείς μεζονέτες επιφάνειας από 70 έως 120 τ.μ. Ακριβές περιοχές του νησιού θεωρούνται ο Bούτακας, ο Φάραγγας και η Σάντα Mαρία, με τις μεγάλες μονοκατοικίες να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των κατοικιών. Στις συγκεκριμένες περιοχές η προσφορά έτοιμων κατοικιών αλλά και οικοπέδων είναι ουσιαστικά μηδενική. Περιορισμένη είναι και η προσφορά οικοπέδων, εντός και εκτός σχεδίου. Ενώ για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα το κύριο χαρακτηριστικό είναι η μεγάλη διακύμανση των τιμών, κάτι που καθορίζεται κυρίως από την τοποθεσία του οικοπέδου, την απόσταση από τη θάλασσα και τη θέα.

Σε επίπεδο τιμών για νεόδμητες κατοικίες το κόστος κυμαίνεται από 2.000 έως 4.500 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ οι εκτός σχεδίου εκτάσεις πωλούνται από 15.000 έως 100.000 ευρώ το στρέμμα.

ΣΥΡΟΣ

Η ευκολία πρόσβασης στη Σύρο, την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, συνέβαλε, τα τελευταία χρόνια, στη σταδιακή ανάπτυξη της αγοράς εξοχικής κατοικίας.

Από τις περιοχές που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης είναι η Ποσειδωνία, τα Κόκκινα, ο Μέγας Γιαλός και η Αμπέλα, λόγω της προστασίας που προσφέρουν από ανέμους. Ασφαλώς, παραδοσιακά μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για την περιοχή της Ντε λα Γκράτσια, όπου προσφέρονται και κατοικίες πολυτελούς κατασκευής. Η περιοχή βρίσκεται στα δυτικά του νησιού και απέχει περίπου 15΄ από την Ερμούπολη. Σε επίπεδο τιμών, το κόστος για την αγορά μεζονέτας κυμαίνεται στα 2.500 το τετραγωνικό, ενώ στα διαμερίσματα από 1.800 ευρώ το τετραγωνικό μέχρι και 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ


Η Οία, τα Φηρά και το Ημεροβίγλι βρίσκονται στο επίκεντρο της ζήτησης στο νησί της Σαντορίνης, αλλά η περιορισμένη προσφορά δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση μεγάλου αριθμού πράξεων. Για το λόγο αυτό οι τιμές διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς το κόστος του τετραγωνικού μπορεί να φτάσει τα 4.500 ευρώ. Στα υπόλοιπα σημεία του νησιού, οι νεόδμητες κατοικίες δεν ξεπερνούν τα 2.500 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ ως τιμή εκκίνησης θεωρούνται πλέον τα 2.000 ευρώ το τετραγωνικό.

Στα οικόπεδα οι τιμές για τα εντός σχεδίου ξεκινούν από 60 ευρώ και φτάνουν μέχρι και 180 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ στα εκτός σχεδίου φτάνουν μέχρι και 30 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

ΝΑΞΟΣ

Oι εκτός σχεδίου περιοχές της Nάξου προσελκύουν το ενδιαφέρον στην αγορά της παραθεριστικής κατοικίας, εκμεταλλευόμενες τον κορεσμό και την πυκνή δόμηση περιοχών στο σχέδιο όπως η Aγία Άννα και ο Άγιος Προκόπιος. Έτσι τα τελευταία χρόνια περιοχές που βρίσκονται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, όπως είναι το Kαστράκι, το Πυργάκι ή η Mικρή Bίγλα, εμφανίζουν σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε, η φυσική ομορφιά αυτών των περιοχών είναι μοναδική όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι.

Στις εντός σχεδίου περιοχές της Nάξου η ζήτηση επικεντρώνεται κυρίως σε διαμερίσματα από 60 έως 90 τετραγωνικά μέτρα, ενώ στις εκτός σχεδίου περιοχές ο τύπος κατοικίας που επικρατεί είναι η μεζονέτα με επιφάνεια από 90 έως 150 τετραγωνικά μέτρα. Οι τιμές πώλησης των νεόδμητων κατοικιών κυμαίνονται από 2.200 ευρώ έως 3.000 ευρώ το τετραγωνικό. Ενδιαφέρον υπάρχει και για οικόπεδα. Ωστόσο, η έλλειψη εκτάσεων στο σχέδιο, έχει στρέψει, τα τελευταία χρόνια, τους αγοραστές στις εκτός σχεδίου περιοχές, με τις τιμές για εκτάσεις πάνω στη θάλασσα να ξεκινούν από 60.000 ευρώ ανά στρέμμα.

ΤΖΙΑ

Οι περιοχές από τα Ξύλα μέχρι τον Oτζιά βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την απόκτηση εξοχικής κατοικίας στην Κέα ή Τζιά, όπως συνηθίζουμε να τη λέμε, το κοντινότερο Κυκλαδονήσι στην Aθήνα. Στην παρούσα περίοδο, σύμφωνα με τον κατασκευαστή Γ. Παπαϊωάννου, η ζήτηση εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή του Kούνδουρου, με τους γραφικούς μύλους.

O τύπος κατοικίας, πάντως, που έχει μεγαλύτερη ζήτηση στο νησί είναι οι μεζονέτες, ιδιαίτερα εκείνες με μεγάλη επιφάνεια, άνω των 120 τετραγωνικών μέτρων. Οι τιμές πώλησης των νεόδμητων διαμερισμάτων κυμαίνονται από 2.500 έως 4.000 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ σημαντική είναι η έλλειψη που παρατηρείται στα εντός σχεδίου οικόπεδα.

Τέλος, για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις οι τιμές κυμαίνονται από 10.000 έως 50.000 ευρώ το στρέμμα.

Μεγαλύτερη ζήτηση συγκεντρώνουν νησιά γειτονικά στην Αθήνα.

Σπέτσες: H ευκολία πρόσβασης από την Αττική σε συνδυασμό με τις ομορφιές που διαθέτουν, καθιστούν τις Σπέτσες έναν από τους δημοφιλείς προορισμούς για ρομαντικές αποδράσεις τα σαββατοκύριακα, και όχι μόνο. Ένα πρόβλημα, πάντως, που ταλανίζει την τοπική κτηματαγορά είναι η έλλειψη γης, με αποτέλεσμα οι τιμές να διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Έτσι, η δυσκολία ένταξης νέων περιοχών στο σχέδιο, δυσκολεύει σημαντικά την ανάπτυξη νέων κατοικιών. Είναι ενδεικτικό ότι το κόστος για μια μεζονέτα με θέα στη θάλασσα μπορεί να είναι τουλάχιστον 3.500 ευρώ το τετραγωνικό. Τη μεγαλύτερη μερίδα του αγοραστικού ενδιαφέροντος συγκεντρώνουν η περιοχή του Παλιού Λιμανιού, η Αγία Μαρίνα και ο Άγιος Φανούριος.

Υδρα: Στην Ύδρα, αν και οι τιμές έχουν υποχωρήσει αισθητά την τελευταία διετία, παραμένουν ακόμη σε υψηλά επίπεδα. Για παράδειγμα, για μία νεόδμητη κατασκευή, το κόστος του τετραγωνικού μπορεί να αγγίξει τα 4.000 ευρώ, ανάλογα με το σημείο και τη θέα που διαθέτει το ακίνητο. Πολλοί, πάντως, στρέφονται στην αγορά κάποιας παλιάς μονοκατοικίας στην Ύδρα και προχωρούν στην αναστήλωσή της. Συνήθως το κόστος γι’ αυτή την κατηγορία ακινήτων κυμαίνεται στα 2.000 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θα απαιτηθούν αρκετά χρήματα, προκειμένου να γίνει κατοικήσιμη.

Πόρος: Από τα πιο κοντινά στην Αθήνα νησιά του Αργοσαρωνικού, ο Πόρος είναι μία από τις πρώτες επιλογές των υποψήφιων αγοραστών. Το μεγαλύτερο μέρος του αγοραστικού ενδιαφέροντος επικεντρώνεται στις περιοχές Καραπολιτή και Καλλονή, καθώς πρόκειται για παραθαλάσσια μέρη. Στον Πόρο οι τιμές των ακινήτων βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι στην Ύδρα και τις Σπέτσες. Έτσι, στον Πόρο οι ενδεικτικές τιμές πώλησης κυμαίνονται μεταξύ 1.800 και 2.600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι παρατηρούνται και αποκλίσεις από τις τιμές αυτές, καθώς κάθε κατοικία μπορεί να διαφέρει είτε όσον αφορά την ποιότητα κατασκευής, είτε όσον αφορά τη θέα και την εγγύτητα στη θάλασσα. Πηγή www.isotimia.gr