Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Πως θα γίνει το ηλεκτρονικό φακέλωμα των ενοικίων.


Τέλος στο «πήγαινε-έλα» στις εφορίες για την κατάθεση των μισθωτηρίων συμβολαίων θα επιδιώξει να βάλει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θέτοντας σε εφαρμογή την ηλεκτρονική υπηρεσία κατάθεσης μισθωτηρίων. Θα είναι πραγματική διευκόλυνση καθώς το τελευταίο διάστημα, με τις συνεχείς διαπραγματεύσεις για την αναπροσαρμογή των μισθωμάτων, τα συμβόλαια που κατατίθενται στις εφορίες είναι χιλιάδες.
Τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια, θα είναι μια από τις 18 εφαρμογές που πρέπει να παραδώσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μέσα στο 2012. Αναφέρθηκε σε αυτήν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών. Χ. Θεοχάρης σε πρόσφατη φορολογική ημερίδα. Προφανώς, η χρησιμότητα μιας τέτοιας εφαρμογής, δεν θα είναι μόνο η εξυπηρέτηση του κόσμου αλλά και η διενέργεια διασταυρώσεων.
Σήμερα, τα μισθωτήρια κατατίθενται χειρόγραφα. Έτσι, η μοναδική μέθοδος που έχει το υπουργείο Οικονομικών για να κάνει ελέγχους, είναι η επεξεργασία των εντύπων Ε2 και Ε1. Μέσα από αυτά, περιμένει να διαπιστώσει αν το ενοίκιο που δηλώνει ο ιδιοκτήτης, ταυτίζεται με αυτό που δηλώνει ο ενοικιαστής για να έχει μια έκπτωση φόρου. Σοβαρή δουλειά δεν μπορεί να γίνει. Πρώτον διότι δεν είναι υποχρεωμένοι όλοι οι ενοικιαστές να εμφανίσουν το ενοίκιο που πληρώνουν. Τα ενοίκια των καταστημάτων για παράδειγμα, δεν εμφανίζονται στη δήλωση του ενοικιαστή. Ούτε τα γραφεία. Από τη στιγμή που το μισθωτήριο θα γίνει ηλεκτρονικό, η Γ.Γ.Π.Σ θα μπορεί αυτόματα να κάνει περισσότερες διασταυρώσεις καθώς θα έχει συγκεντρωμένες όλες τις πληροφορίες: τα στοιχεία του ιδιοκτήτη, τα στοιχεία του ενοικιαστή, την περιγραφή του ακινήτου αλλά και το συμφωνημένο μίσθωμα.