Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών επιφέρει αλυσιδωτή αύξηση 7 φόρων.




H περίφημη αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων , την οποία προωθεί η κυβέρνηση , αποτελεί άλλο έναφοροεισπρακτικό μέτρο με τεράστιες συνέπειες τόσο στο (άδειο πλέον) πορτοφόλι των Ελλήνων πολιτών, όσο και στην επιδείνωση της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας.

Τονίζεται το τραγελαφικό γεγονός ότι η σχεδιαζόμενη αύξηση τέτοιου μεγέθους και σ΄αυτή την συγκυρία όπου οι τιμές των ακινήτων έχουν ολισθήσει δραματικά, θα καταστήσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων , πιο υψηλές από τις εμπορικές.
Αυτή και εάν είναι … απελευθέρωση! Του παραλόγου ίσως; …

Πέραν όμως του τραγελαφικού της κατάστασης, η επισταμένη εξέταση της πραγματικής πρόθεσης της κυβέρνησης καταλήγει σε … λυγμούς!

Με την αύξηση των αντικειμενικών τιμών θα προκύψει αλυσιδωτά ένας …πολυφόρος, όχι μόνο για ιδιοκτήτες αλλά και για ενοικιαστές κατοικιών.

Ειδικότερα οι επιβαρύνσεις που θα φέρει η αύξηση των αντικειμενικών τιμών είναι οι εξής:
1. Σημαντική επιβάρυνση για εκατομμύρια ιδιοκτήτες μέσω του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Το αφορολόγητο όριο του ΦΑΠ μειώθηκε με τον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από τα 400.000 ευρώ (ατομικό) στα 200.000 ευρώ, ενώ αυξήθηκε και ο πρώτος συντελεστής πάνω από το αφορολόγητο όριο από το 0,1% στο 0,2%. Αν σήμερα ένας φορολογούμενος έχει ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας 199.000 ευρώ, δεν πληρώνει ΦΑΠ. Αν η αντικειμενική τιμή του ακινήτου αυξηθεί κατά 25%,όπως μελετά η κυβέρνηση, τότε ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Με άλλα λόγια, θα κληθεί να πληρώσει φόρο για την κατοικία στην οποία διαμένει,αν και πρόκειται για έναν ιδιοκτήτη που απλώς έχει στην κατοχή του ένα μεσαίο διαμέρισμα που αποτελεί πρώτη κατοικία. Με απλά λόγια θα κληθούν να πληρώσουν Φόρο Ακίνητης Περιουσίας η πλειοψηφία των πολιτών.

2. Μεγάλη αύξηση σε όλους τους φόρους μεταβίβασης ακινήτων. Με δεδομένο ότι η αύξηση των αντικειμενικών τιμών δεν πρόκειται να συνοδευτεί από αντίστοιχη αναπροσαρμογή των αφορολόγητων ορίων, όσοι αγοράσουν, κληρονομήσουν, δωρίσουν ή δώσουν στα παιδιά τους ένα ακίνητο θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο φόρο.

3. Αύξηση του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας που καταλήγει στα ταμεία των δήμων και εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Το ΤΑΠ έχει ως βάση υπολογισμού τις αντικειμενικές αξίες.
Εδώ μάλιστα δεν θα κληθούν να πληρώσουν την αύξηση όχι μόνο οι ιδιοκτήτες των ακινήτων , αλλά και οι ενοικιαστές. Δηλαδή το 100% των Ελλήνων πολιτών.


4. Το εκτός φόρων κόστος των μεταβιβάσεων των ακινήτων, δηλαδή τις αμοιβές των συμβολαιογράφων και των δικηγόρων για την παράσταση στα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων. Φυσικά και την αύξηση τουΦΠΑ αυτών των αμοιβών, την οποία θα κληθεί να καταβάλει ο πολίτης.


5. Το κόστος έκδοσης των οικοδομικών αδειών για όσους ξεκινήσουν κάποια οικοδομή. Η αμοιβή των μηχανικών εξαρτάται και από την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Και εδώ ο ΦΠΑ που θα καταβάλει ο πολίτης θα είναι αυξημένος.


6. Το Ελάχιστο Κόστος Κατασκευής Οικοδομών. Πρόκειται για το τεκμαρτό κόστος οικοδομής, βάσει του οποίου η Εφορία υπολογίζει τον ελάχιστο ΦΠΑ που πρέπει να καταβληθεί στο Δημόσιο για την κατασκευή.


7. Αύξηση του εφάπαξ προστίμου για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων που προωθεί κάθε τόσο η κυβέρνηση, αφού ο υπολογισμός του γίνεται σύμφωνα με την τιμή ζώνης

Αν, λοιπόν, δεν είναι αυτός πολυφόρος, τότε ποιος είναι;

Πηγή www.politis-gr