Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Παραμένουν τα 4 στρέμματα για τους ήδη ιδιοκτήτες.



Τη διατήρηση του δικαιώματος δόμησης για ιδιοκτησίες τεσσάρων στρεμμάτων που βρίσκονται σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές (Natura) συμφώνησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας για το Περιβάλλον εντός της εβδομάδας. Eτσι, και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη βιοποικιλότητα, οι ιδιοκτήτες τεσσάρων στρεμμάτων διατηρούν το δικαίωμα δόμησης, ενώ σε μελλοντικές ιδιοκτησίες η δόμηση θα επιτρέπεται μόνο για αρτιότητα 10 στρεμμάτων. Με τον τρόπο αυτό, δόθηκε λύση σε ένα θέμα που είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις τις τελευταίες ημέρες, εγείροντας σοβαρές αντιδράσεις, κυρίως για την τύχη των περίπου 300.000 ιδιοκτητών, τους οποίους έθιγε το αρχικό νομοσχέδιο.
Πηγή www.kathimerini.gr

Ποιοι είναι οι συντελεστές για τις μεταβιβάσεις.



Ο βασικός συντελεστής μειώνεται στο μισό ή στο ένα τέταρτο σε ορισμένες εταιρικές μεταβιβάσεις.
Στο 8% έχει οριστεί ο συντελεστής φόρου μεταβίβασης για αξία μέχρι 20.000 ευρώ. Για το επιπλέον ποσό, η φορολόγηση γίνεται με 10%. Ο βασικός συντελεστής μειώνεται στο μισό ή στο ένα τέταρτο σε ορισμένες εταιρικές μεταβιβάσεις
Οι συντελεστές φόρου μεταβίβασης είναι οι εξής:
- 8% για το μέχρι 20.000 ευρώ τμήμα της φορολογητέας αξίας και
- 10% για το άνω του ποσού αυτού τμήμα της, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη πυροσβεστικής υπηρεσίας στην περιοχή. Στο ποσό του κύριου φόρου επιβάλλεται και φόρος υπέρ δήμων και κοινοτήτων 3%.
Παραδείγματα:
1. Φορολογούμενος αγοράζει οικόπεδο αξίας 8.800 ευρώ Ο φόρος μεταβίβασης θα υπολογισθεί με συντελεστή 8%.
2. Φορολογούμενος αγοράζει οικόπεδο αξίας 22.000 ευρώ. Ο αναλογούν φόρος θα υπολογιστεί για το μέχρι των 20.000 ευρώ τμήμα της αγοραίας αξίας με συντελεστή 8%, για το άνω δε των 2.000 ευρώ τμήμα με συντελεστή 10%.
· Ο φόρος μεταβίβασης που προκύπτει μειώνεται στο μισό ή στο ένα τέταρτο ανάλογα με τη νομική μορφή της πραγματοποιούμενης μεταβίβασης ή την ιδιότητα των συμβαλλόμενων προσώπων. Οι κυριότερες κατηγορίες είναι οι ακόλουθες:
α) Φ.Μ.Α. μειωμένος στο τέταρτο. Οι περιπτώσεις που ο Φ.Μ.Α. μειώνεται στο τέταρτο είναι η αυτούσια διανομή ακινήτων μεταξύ των συγκυρίων, η διάλυση Ο.Ε., Ε.Ε. και Ε.Π.Ε. και η μεταβίβαση των ακινήτων της εταιρείας στους εταίρους της κατά τον λόγο της εταιρικής τους μερίδας καθώς και η απόληψη ακινήτων της εταιρείας από εταίρους που αποχωρούν από αυτή.
β) Φ.Μ.Α. μειωμένος στο μισό. Οι περιπτώσεις που ο Φ.Μ.Α. μειώνεται στο μισό είναι η ανταλλαγή ακινήτων ίσης αξίας, η υποχρεωτική ανταλλαγή οικοπέδων, συγχώνευση Α.Ε και Συνεταιρισμών, η αναγκαστική απαλλοτρίωση για δημόσια ωφέλεια καθώς και η συνένωση οικοπέδων.
· Καταργήθηκε η απαλλαγή πρώτης κατοικίας για τους Ελληνες ή ομογενείς του εξωτερικού που δεν κατοικούν στην Ελλάδα κατά τον χρόνο της αγοράς.
· Καταργήθηκαν οι γεωργικές απαλλαγές κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών και ο φόρος υπολογίζεται πλέον με βάση τα αφορολόγητα ποσά και τους φορολογικούς συντελεστές.
ΓΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΕΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Ποια είναι τα νέα αφορολόγητα όρια
Το αφορολόγητο όριο της γονικής παροχής και κληρονομιάς πρώτης κατοικίας ανέρχεται σε:
· 200.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο και
· 250.000 ευρώ για κάθε έγγαμο. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα του και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα, εφόσον στον δικαιούχο περιέρχεται μόνο μία κατοικία εξ ολοκλήρου και κατά πλήρη κυριότητα και όχι ποσοστό εξ αδιαιρέτου.
Για κληρονομιά ή γονική παροχή οικοπέδου το αφορολόγητο ποσό φτάνει μέχρι 50.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο και μέχρι 100.000 ευρώ για κάθε έγγαμο. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα του και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα, εφόσον στον δικαιούχο περιέρχεται μόνο ένα οικόπεδο εξ ολοκλήρου και κατά πλήρη κυριότητα και όχι ποσοστό εξ αδιαιρέτου.
ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ
Οι απαλλαγές στους αγρότες
Παρέχεται πλήρης απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης κατά την αγορά ή ανταλλαγή γεωργικών ή κτηνοτροφικών εκτάσεων, μαζί με τις εγκαταστάσεις τους που εξυπηρετούν αποκλειστικά την εκμετάλλευσή τους, σε όλους τους αγρότες (νέους, νεοεισερχόμενους ή άνω των 40 ετών) χωρίς κανένα περιορισμό (ανώτατο όριο) ως προς την αξία ή την έκταση των αγροτικών ακινήτων.
ΔΙΜΗΝΙΑΙΕΣ ΔΟΣΕΙΣ
Πώς γίνεται η καταβολή των φόρων
Ο φόρος στις υποθέσεις που η φορολογική υποχρέωση γεννιέται από 26-1-2010 για τις κληρονομιές και από 8-1-2010 για τις δωρεές και γονικές παροχές καταβάλλεται ως εξής:
· Σε 12 ίσες διμηνιαίες δόσεις των 500 ευρώ, αν η βεβαίωση έγινε με βάση τη δήλωση του υπόχρεου ή την έκδοση οριστικής πράξης ή έπειτα από συμβιβασμό και την καταβολή του 1/5 ή ύστερα από απόφαση δικαστηρίου ή από δικαστικό συμβιβασμό.
· Σε 6 ίσες διμηνιαίες δόσεις των 300 ευρώ αν η βεβαίωση του 25% του φόρου έγινε έπειτα από άσκηση προσφυγής.
Σε περίπτωση κληρονομιάς, αν ο κληρονόμος είναι ανήλικος, ο αριθμός των δόσεων διπλασιάζεται.
Πηγή www.imerisia.gr

Τι πρέπει να αλλάξει στις αντικειμενικές αξίες.



Τις αδυναμίες της μεθόδου υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ανέδειξε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής και μέλος του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών κ. Χ. Χαραλαμπόπουλος μιλώντας το Σάββατο στο ετήσιο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων.
Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Σ. Παραδιάς δήλωσε εξάλλου στο συνέδριο την αντίθεση των ιδιοκτητών στην επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών η οποία αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2011, και ζήτησε αντίθετα μειώσεις ειδικά για τα εμπορικά ακίνητα που λόγω της κρίσης παραμένουν ξενοίκιαστα και απαξιώνονται.
«Σήμερα με την οικονομική κρίση να κτυπάει τα μαγαζιά, ώστε πολλά να κλείνουν, είναι απαραίτητο να επανεξεταστούν συνολικά όλοι οι συντελεστές εμπορικότητας ώστε να μη οδηγηθούμε σε υπερφορολόγηση ομάδων ακινήτων, κάτι που συμβαίνει τώρα» επεσήμανε και ο κ. Χαραλαμπόπουλος, σημειώνοντας ότι οι συντελεστές αυτοί επηρεάζουν άμεσα και την αξία της γης (οικόπεδο).
Αναφερόμενος στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για τα εντός σχεδίου ακίνητα, ο κ. Χαραλαμπόπουλος πρότεινε ακόμη:
Να λαμβάνονται υπόψη παράμετροι όπως η ποιότητα κατασκευής και η κατάσταση του ακινήτου.
Να αλλάξει η κλίμακα των συντελεστών παλαιότητας. Στις περιοχές με ακριβή τιμή γης, η απαξίωση του διαμερίσματος ή του γραφείου, λόγω παλαιότητας, είναι μικρότερη από ότι σε περιοχές με φτηνή γη (άρα και φτηνή τιμή ζώνης). Το σύστημα που σήμερα ισχύει δεν κάνει διάκριση και έτσι αδικεί τα ακίνητα με φτηνή συμμετοχή της γης στην αξία. Επιπλέον για παλαιότητες άνω των 25 ετών ο συντελεστής σταθεροποιείται στο 0,60 έτσι ώστε να αδικούνται τα παλαιά ακίνητα. Επομένως χρειάζονται περισσότεροι συντελεστές παλαιότητας (ανάλογα με την αξία γης) και επέκταση μέχρι και τα 50 χρόνια.
Για παράδειγμα οι συντελεστές παλαιότητας στο Κερατσίνι ή στον Πύργο θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτεροι από ότι στο Κολωνάκι .
Να αναθεωρηθούν οι συντελεστές μεγέθους, ανάλογα με την περιοχή. Για παράδειγμα, μικρά φοιτητικά διαμερίσματα στου Ζωγράφου, έχουν μεγαλύτερη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο από τα μεγάλα, ενώ το αντίστροφο συμβαίνει π.χ. στο Κεφαλάρι.
Να αναθεωρηθούν επίσης οι συντελεστές προσαύξησης της αξίας γραφείων στους χαμηλούς ορόφους κτιρίων σε ζώνες με εμπορικότητα. Η πράξη σήμερα δείχνει ότι πιο ακριβοί είναι οι ψηλότεροι όροφοι και όχι οι χαμηλοί.
Για τα εκτός σχεδίου ακίνητα, ο πρόεδρος του ΕΛΙΕ επισημαίνει ότι οι λίγες παράμετροι που χρησιμοποιεί το μοντέλο έχουν σαν αποτέλεσμα, άλλα ακίνητα να αδικούνται και άλλα να ευνοούνται. Για παράδειγμα, βασικό κριτήριο καθορισμού της αξίας γης είναι η απόσταση είτε από εθνικούς ή άλλους δρόμους, είτε από τη θάλασσα. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό για να κριθεί η αξία διότι αν πχ ένα ακίνητο βρίσκεται σε λόφο με θέα έχει καλύτερη αξία από ένα άλλο που είναι σε χαράδρα αλλά βρίσκεται πιο κοντά σε δρόμο ή στη θάλασσα.
Ένα ειδικό ζήτημα έχει ανακύψει λόγω της οικονομικής κρίσης με τα εκτός σχεδίου βιομηχανικά ακίνητα τα οποία έχουν περιέλθει στις τράπεζες λόγω του ότι ʽέπεσαν έξω' οι βιομηχανίες. Τα ακίνητα αυτά έχουν σήμερα αντικειμενική αξία διπλάσια ή και τετραπλάσια της εμπορικής τους με αποτέλεσμα να είναι δυσχερέστατη η πώλησή τους - εκποίηση- λόγω και της υψηλής φορολογίας.
Ο κ. Χαραλαμπόπουλος επεσήμανε ακόμη το ζήτημα ότι οι επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών που καθορίζουν ανά νομό τις αντικειμενικές αξίες όπως έχει δείξει η εμπειρία «σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουν λειτουργήσει εφαρμόζοντας επακριβώς τους ίδιους κανόνες λειτουργίας, έτσι ώστε να έχουμε το φαινόμενο σε περιοχές που έχουν ίδιες εμπορικές αξίες, να δίδονται τελείως διαφορετικές αντικειμενικές τιμές». Σε άλλες περιπτώσεις, η Πολιτεία εφαρμόζει πολύ χαμηλές τιμές ζώνης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν διάφοροι σκοποί (παραμεθόριες περιοχές, εργατικές συνοικίες κλπ) ενώ θα έπρεπε το σύστημα αντικειμενικών τιμών να έχει ορθότερες τιμές ζώνης και η οποιαδήποτε πολιτική ενίσχυσης κάποιων ευαίσθητων περιοχών να γίνεται μέσω των φορολογικών συντελεστών, οι οποίοι να διαφοροποιούνται ανάλογα.
Πηγή www.ered.gr

Ανάσα για χιλιάδες δανειολήπτες.



Ο Αρειος Πάγος ακυρώνει την επιβολή τόκου σε ποσά στεγαστικών που δεν έχουν εκταµιευτεί.
Ανάσα σε χιλιάδες δανειολήπτες δίνει απόφαση του Αρείου Πάγου µε την οποία ακυρώνεται ένας ακόµη δυσβάστακτος όρος από εκείνους που περιλαµβάνονται στα συµβόλαιατων στεγαστικών δανείων.
Πρόκειται για τον όρο που προβλέπει την τµηµατική χορήγηση του στεγαστικού δανείου αναλόγως της προόδου των οικοδοµικών εργασιών, οι οποίες ελέγχονται από µηχανικό της τράπεζας, από την πιστοποίηση του οποίου εξαρτάται η εκταµίευση µέρους του δανείου. Σε περίπτωση που οι οικοδοµικές εργασίες δεν έχουν προχωρήσει, η τράπεζα αρνείται στον δανειολήπτη την εκταµίευση του δανείου, για το οποίο ωστόσο ο ίδιος υποχρεούται να καταβάλει τους τόκους για ολόκληρο το ποσό, το οποίο όµως δεν έχει εισπράξει.
Με την υπ’ αριθµ. 7/2011 απόφασή του το Ανώτατο ∆ικαστήριο χαρακτηρίζει καταχρηστικό τον συγκεκριµένο όρο, ο οποίος υποχρεώνει τους δανειολήπτες σε καταβολή τόκων για υπηρεσία που δεν τους έχει παρασχεθεί, καθώς έτσι διαταράσσεται η ισορροπία των δικαιωµάτων και υποχρεώσεων των συµβαλλοµένων – της τράπεζας και του καταναλωτή – εις βάρος τουκαταναλωτή.
Οπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, ο εν λόγω όρος προβλέπει πλασµατική εκταµίευση του δανείου (µε την έγκρισή του) για την ενεργοποίηση και µόνον των υποχρεώσεων του δανειολήπτη, ο οποίος καταβάλλει τόκους για ποσό που εξακολουθεί να έχει στην κατοχή της δεσµευµένο η τράπεζα.
Συγχρόνως όµως – τονίζουν οι δικαστές στην απόφασή τους – η τράπεζα δεν µεριµνά για τον περιορισµό της επιβάρυνσης του δανειολήπτη µε τον συνυπολογισµό του οφέλους της από τη µη αποδέσµευση του υπόλοιπου ποσού του δανείου.
ο ΟΡΟΣ ΑΥΤΟΣ παραβιάζει – σύµφωνα µε τον Αρειο Πάγο– και την αρχή της διαφάνειας που πρέπει να διέπει τους γενικούς όρους των συναλλαγών, καθώςοι δανειολήπτες δεν γνωρίζουν «κατά τρόπο ορισµένο, ορθόκαι σαφή», όπως απαιτεί ο νόµος, «το επιτόκιο µε το οποίο έχουν δανειστεί, δεδοµένου ότι στην ουσία τοκίζονται για δεύτερη φορά τα καταβαλλόµενα ποσά του δανείου».
Αυτό που συµβαίνει στην πράξη στις περιπτώσεις στεγαστικών δανείων που προβλέπουν τη σταδιακή εκταµίευση είναι ναεγκρίνεται το δάνειο, να ξεκινούνοι υποχρεώσεις του δανειολήπτη και η καταβολή τόκων από την πρώτη ηµέρα, να λαµβάνει µέρος του δανείου, αλλάλόγω µη προόδουτων οικοδοµικών εργασιών να αναστέλλεται η εκταµίευση, µε αποτέλεσµα να κρατάει η τράπεζα στηνκατοχή της ποσό για το οποίο ο δανειολήπτης καταβάλλει τόκους και επιβαρύνεται µε επιπλέον έξοδα χωρίς να µπορεί να χρησιµοποιήσει τα χρήµατα αυτά.
Κατά του όρουαυτού έχουν προσφύγει εδώ και χρόνιακαταναλωτικές οργανώσεις και παρά το γεγονός ότι από τα κατώτεραδικαστήρια είχε κριθεί παράνοµος και καταχρηστικός, αρκετές τράπεζες εξακολουθούσαν να τον εφαρµόζουν στις συµβάσεις των στεγαστικών δανείων. Σηµειώνεται ότι η απόφαση αυτή του Αρείου Πάγου έρχεται να προστεθεί στην απόφαση του υπουργείου Εργασίας µε την οποία οι τράπεζες υποχρεούνται να καταργήσουν ακόµη οκτώ όρους που θεωρούνται καταχρηστικοί και έχουν κριθεί από τα δικαστήρια.
Πηγή www.tanea.gr

Έρχεται η αναγκαστική πτώση των τιμών των ακινήτων: Τι θα γίνει με τους δανειολήπτες;



Το έναυσμα για την μείωση των τιμών των ελληνικών ακινήτων δίνεται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο ορίζει ότι οι κατασκευαστές ακινήτων θα θεωρούνται ιδιοκτήτες των πολυκατοικιών που κατασκευάζουν τρία χρόνια μετά την αποπεράτωση τους με ότι αυτό συνεπάγεται! Δηλαδή την φορολογική επιβάρυνση και την καταβολή ΕΤΑΚ και ΦΜΑΠ.
Οι κατασκευαστές μπορεί να έχουν θέσει τη δική τους «κόκκινη γραμμή» ζητώντας ο χρόνος κατά τον οποίο τα ακίνητα θα περνάνε στο όνομά τους σε πέντε αντί τριών ετών, αλλά το αρμόδιο υπουργείο δεν φαίνεται να συμφωνεί.
Το αποτέλεσμα είναι ότι από την ψήφιση του νόμου και ύστερα, οι κατασκευαστές θα βρεθούν να θεωρούνται μεγαλοϊδιοκτήτες. Πόσοι από αυτούς αντέχουν να επωμιστούν τα νέα βάρη, είναι άγνωστο.
Αυτό που πάντως προβλέπουν αρκετοί συνάδελφοί τους είναι ότι άμεσα, θα αναγκαστούν είτε να πωλήσουν τα ακίνητα φθηνότερα, είτε να τα ενοικιάσουν για να αποκτήσουν κάποια μορφή εισοδήματος που θα τους επιτρέψει να πληρω΄σουν τις υποχρεώσεις τους στο κράτος.
Αρκετοί κατασκευαστές, αλλά και ιδιοκτήτες, πιστεύουν ότι ο νόμος, που αναγκαστικά θα οδηγήσει στην συμπίεση των τιμών των ακινήτων, θα δώσει το έναυσμα για γενικευμένη πτώση των τιμών των διαθέσιμων ακινήτων αφού η «μπάλα» θα πάρει και τους απλούς ιδιώτες ιδιοκτήτες.
Εκείνοι, δυστυχώς, θα βρεθούν σε πολύ χειρότερη θέση! Να κατέχουν δηλαδή ακίνητα με μειωμένη αξία αλλά να πληρώνουν δόσεις για τα ακίνητα αυτά βάσει της –φουσκωμένης- τιμής στην οποία είχαν αγοραστεί μόλις μερικά χρόνια πριν.
Τότε που τα 40ετή δάνεια έμοιαζαν απλή υπόθεση. Τότε που όλοι, βέβαιοι ότι η ευμάρεια θα συνεχιστεί, υπέγραφαν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο και σήμερα καλούνται να καταβάλουν σημαντικά αυξημένες δόσεις για …σημαντικά υποτιμημένα ακίνητα!
Μετά τις αποδοχές, η κρίση αγγίζει το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του Έλληνα με ανυπολόγιστες συνέπειες! Πηγή www.isotimia.gr

Απόφαση - βόμβα για τη χρήση της pilotis.



Μια σημαντική δικαστική απόφαση που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στις σχέσεις των ιδιοκτητών μιας πολυκατοικίας, εξέδωσε ο Αρειος Πάγος.
Σύμφωνα με την απόφαση με αριθμό 1362/10 που αφορά σε συγκεκριμένη υπόθεση με γενικευμένη όμως ισχύ, ο οικοπεδούχος ή ο ιδιοκτήτης διαμερισμάτων που παρεμποδίζει την πρόσβαση στον κοινόχρηστο χώρο, είτε αυτός είναι η pilotis είτε η ταράτσα, οφείλει αποζημιώσεις στους υπόλοιπους ιδιοκτήτες ακινήτων στην ίδια πολυκατοικία.
Αν δηλαδή για παράδειγμα αξιοποίησε την πιλοτή για άλλη χρήση χωρίς να ερωτηθούν οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες και έτσι παρεμποδίζεται η δυνατότητα να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους, θα πρέπει να πληρώσει αποζημίωση.
Η υπόθεση αυτή μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου καθώς χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να κάνουν αγωγές σε οικοπεδούχους ή άλλους συνιδιοκτήτες, όχι μόνο για pilotis που έχουν αλλάξει χρήση αλλά και για ταράτσες, βεράντες, δώματα στα οποία για κάποιο λόγο εμποδίζεται η ελεύθερη πρόσβαση.
Το ύψος της αποζημίωσης που πρέπει να καταβληθεί, υπολογίζεται με βάση τη μισθωτική αξία του συγκεκριμένου χώρου (π.χ. της θέσης στάθμευσης) που βρίσκεται με αντικειμενικά κριτήρια, ανάλογα με το εμβαδόν της, το ποσό ενοικίασης αντίστοιχων θέσεων σε άλλους (ακόμα και σε γειτονική πολυκατοικία, εάν στη συγκεκριμένη δεν υπάρχουν νοικιασμένες θέσεις).
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο Αρειος Πάγος δέχεται πως δεν ασκήθηκε καταχρηστικά η αγωγή αποζημίωσης το 2005, παρ' όλο που δύο από τους συνιδιοκτήτες εμποδίζονταν από το 1987 να σταθμεύσουν το αυτοκίνητό τους.
Για τον Αρειο Πάγο η μακρόχρονη αυτή αδράνεια δεν στερεί το δικαίωμα του συνιδιοκτήτη να αξιώσει αποζημίωση παρ' όλο που φαινόταν όλα αυτά τα χρόνια ότι δεν θα ασκήσει τέτοιο δικαίωμα. Νόμιμη κρίθηκε και η αγωγή τρίτου συνιδιοκτήτη που εμποδιζόταν από το 2001, αφού τότε αγόρασε διαμέρισμα στην πολυκατοικία που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.
Πηγή www.ered.gr

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης.



Τις επόμενες ημέρες, η διοίκηση της εταιρείας του Κτηματολογίου προετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να βγάλει σε δημόσια διαβούλευση τα διαγωνιστικά τεύχη για το νέο πρόγραμμα που θα προωθηθεί και αφορά την κτηματογράφηση σε 263 περιοχές προκαποδιστριακών ΟΤΑ σε 19 νομούς της χώρας.
Η κτηματογράφηση αφορά 4,5 εκατ. στρέμματα, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές και σε πρωτεύουσες νομών, δηλαδή σε μεγάλα αστικά συγκροτήματα και αναπτυσσόμενες παράκτιες περιοχές που θα καταχωρηθούν στο Εθνικό Κτηματολόγιο και θα καταγραφούν με τις συγκεκριμένες μελέτες περίπου 2 εκατ. δικαιώματα. Ο προϋπολογισμός τους εκτιμάται γύρω στα 100 εκατ. ευρώ.

Ευκαιρίες για επενδύσεις ακινήτων σε Αλβανία, Βουλγαρία και Σερβία.



Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακινήτων στην παρούσα οικονομική περίοδο που διανύουμε, είναι σημαντικό για τον επενδυτή να ερευνά, σε βάθος, την αγορά της κάθε χώρας, στην οποία προτίθεται να επενδύσει, ώστε να αποφύγει λανθασμένες κινήσεις.
Ευκαιρίες εξακολουθούν να παρουσιάζουν οι αγορές ακινήτων της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της Σερβίας, οι οποίες, αν και επλήγησαν από την οικονομική κρίση, κατάφεραν να διατηρήσουν- αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μειωμένο- το επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων κεφαλαίων, που εισήλθαν στις αγορές για την ανάπτυξη έργων, με βασικό κίνητρο, τις αποδόσεις που προσφέρουν.
Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Εκτιμητών και Συμβούλων Ακινήτων Ελλάδας (ΣΕΣΑΕ) και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στον τομέα των ακινήτων ΔΑΝΟΣ/An alliance member of BNP PARIBAS REAL ESTATE, Πάνος Δανός, "στην παρούσα οικονομική περίοδο που διανύουμε, είναι σημαντικό για τον επενδυτή να ερευνά, σε βάθος, την αγορά της κάθε χώρας, στην οποία προτίθεται να επενδύσει, ώστε να αποφύγει λανθασμένες κινήσεις".
Ο κ. Δανός πρόσθεσε ότι "πρόκειται για μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τις βαλκανικές χώρες και για την Ελλάδα, που κερδισμένοι θα βγουν όσοι επενδύσουν με γνώση και όχι με ένστικτο".
Από έρευνα του ΣΕΣΑΕ για τις ανάγκες των χρηστών σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Αλβανία, Σερβία και Κύπρο, την οποία εκπόνησε ο Χάρης Μπακιρτζόγλου, εκτιμητής ακινήτων, προκύπτει η ακόλουθη εικόνα:
Βουλγαρία
Στη Βουλγαρία καταγράφεται πτώση των ενοικίων στους προνομιακούς γραφειακούς χώρους, ενώ οι αποδόσεις στους ίδιους χώρους το 2010 σημείωσαν μικρή πτώση σε σχέση με το 2009, έχοντας καταγράψει την περίοδο 2006-2009 σημαντική άνοδο.
Η κατανομή των γραφειακών χώρων στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια, διαμορφώνεται ως εξής: Το 19% των προαναφερθέντων χώρων βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, το 22% στο ευρύτερο κέντρο και το 59% στα περίχωρα.
Στη βουλγαρική αγορά παρατηρήθηκε μείωση του μέσου όρου ζητούμενων μισθωμάτων ανά κλάση γραφειακών χώρων, καθώς και πτώση του μέσου όρου ζητούμενων μισθωμάτων, ανά τοποθεσία. Έτσι, ενώ το 2009 η τιμή μίσθωσης προνομιακών γραφείων στη Σόφια διαμορφώνονταν περίπου στα 16 ευρώ ανά τ.μ., το 2010 έπεσε στα 14 ευρώ ανά τ.μ. Οι αποδόσεις των προνομιακών γραφείων "άγγιξαν" το 9,5% το 2010 στη Σόφια, έναντι 10% το 2009.
Για ένα γραφειακό χώρο Class A, η τιμή διαμορφώνεται στα 14 ευρώ/ανά τ.μ., το 2010, ενώ για ένα χώρο Class B στα 8,5 ευρώ/ανά τ.μ. Το 2009, η τιμή για ένα χώρο Class A ήταν στα 16 ευρώ/τ.μ. και για ένα χώρο Class B στα 11 ευρώ ανά τ.μ.
Ως προς το αποθεματικό κενών χώρων ανά τοπικές αγορές παρατηρείται ότι στο εμπορικό κέντρο της πόλης το αποθεματικό διαμορφώνεται στο 9%, ενώ στα περίχωρα περίπου στο 27%.
Στα εμπορικά κέντρα παρατηρείται ότι τα βασικά μισθώματα διαμορφώνονται στα 25 ευρώ/ ανά τ.μ. στη Σόφια, στα 24 ευρώ/ ανά τ.μ. στη Βάρνα, στα 27 ευρώ/ανά τ.μ. στο Πλόβντιβ και στα 26 ευρώ/ ανά τ.μ. στο Μπουργκάς.
Στην επιφάνεια εμπορικών κέντρων ανά πόλη, η Σόφια διαθέτει περίπου 85.000 τ.μ. GLA (μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια), η Βάρνα περίπου 48.000 τ.μ., το Πλόβντιβ 20.000 τ.μ., το Μπουργκάς 30.000 τ.μ., η Στάρα Ζαγόρα 20.000 τ.μ. και το Πλέβεν 10.000 τ.μ., GLA.
Οι μισθωτικές αξίες σε κύριες εμπορικές οδούς της Σόφιας διαμορφώνονται σε 60 ευρώ/ανά τ.μ. - σε μηνιαία βάση - στη Βάρνα και το Πλόβντιβ σε 50 ευρώ/ανά τ.μ., αντίστοιχα και στο Μπουργκάς σε 40 ευρώ/ ανά τ.μ.
Στην αγορά οικιστικών ακινήτων, ο μέσος όρος τιμών πωλήσεων κατοικιών διαμορφώνεται στη Σόφια σε 755 ευρώ/ ανά τ.μ, στο ευρύτερο κέντρο της πόλης σε 882 ευρώ/ ανά τ.μ. Στο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας, η τιμή διαμορφώνεται σε 1.344 ευρώ/ανά τετραγωνικό μέτρο, στα βραχώδη προάστια σε 791 ευρώ/ανά τ.μ. Η χαμηλότερη τιμή καταγράφεται στα προάστια 497 ευρώ/ανά τ.μ.
Στη χώρα καταγράφηκε και το 2010 πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, ως "επακόλουθο" των συνεπειών της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που έπληξαν την αγορά και στη Βουλγαρία.
Ένα άλλο "χαρακτηριστικό" είναι η σταθεροποίηση της αγοράς οικιστικών ακινήτων.
Αλβανία
Οι γραφειακοί χώροι είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς της κτηματαγοράς της Αλβανίας, στην οποία καταγράφηκαν - το α' εξάμηνο του 2010 - ελάχιστες μεταβολές στις τιμές των ενοικίων των γραφείων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δανός, τα ενοίκια δέχονται πιέσεις λόγω της συντηρητικής πολιτικής που οδηγούνται οι περισσότερες εταιρίες και της περικοπής των εξόδων.
Καθώς η αγορά είναι σταθερή δεν παρατηρείται μεταβολή στη διαθεσιμότητα των γραφειακών χώρων. Στα προνομιακά κτίρια γραφείων η διαθεσιμότητα σε κενούς χώρους είναι μικρή και σύμφωνα με τη Δανός, το φαινόμενο της μικρής διαθεσιμότητας σε γραφεία οδηγείται από την υψηλή ζήτηση, την έλλειψη προνομιακών χώρων και την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των προς ανάπτυξη ακινήτων.
Σε εμπορικά κέντρα, με συνολική επιφάνεια 54.300 τετραγωνικών μέτρων, παρατηρείται ότι το εύρος των μισθωμάτων κυμαίνεται από 20 - 23 ευρώ/ ανά τ.μ. (ABA B. Center), από 15 έως 23 ευρώ/ ανά τ.μ. (Twin Tower), και από 12-10 ευρώ/ ανά τ.μ. (Torre Drin).
Η αλβανική κτηματαγορά αναμένεται να "δει" αλλαγές, οι οποίες θα επιδράσουν στα νέα μισθωτήρια ή την αναπροσαρμογή των παλιών, ωστόσο, εκτιμάται ότι η κτηματαγορά θα προσαρμοστεί κατάλληλα.
Σερβία
Αυξημένος είναι ο αριθμός των κενών γραφειακών χώρων στη Σερβία, έναντι του 2005, σύμφωνα με τα στοιχεία της Δανός. Το α' εξάμηνο του 2010, οι κενοί γραφειακοί χώροι υπολογίζονταν σε περίπου 750.000 τετραγωνικά μέτρα, εκ των οποίων οι χώροι Class Α ήταν περίπου 500.000 τετραγωνικά μέτρα και οι χώροι Class B 250.000 τετραγωνικά μέτρα.
Το 2009, το σύνολο των κενών γραφειακών χώρων στη σερβική αγορά διαμορφώθηκε σε περίπου 650.000 τετραγωνικά μέτρα.
Αντίστοιχη, σύμφωνα με στοιχεία της Δανός, είναι η εικόνα και για τα καταστήματα που βρίσκονται εντός εμπορικών κέντρων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δανός, στο Βελιγράδι, οι αδιάθετοι χώροι εντός εμπορικών κέντρων "άγγιξαν" τα 268.400 τετραγωνικά μέτρα το α' εξάμηνο του 2010.
Το εύρος των μισθωμάτων διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του ακινήτου. Στις υπεραγορές το ελάχιστο μίσθωμα είναι 7 ευρώ και το μέγιστο 12 ευρώ/ανά τ.μ. Στα κέντρα ψυχαγωγίας το ελάχιστο και μέγιστο μίσθωμα διαμορφώνεται στα προαναφερθέντα επίπεδα.
Στους χώρους εστίασης το ελάχιστο μίσθωμα είναι 20 ευρώ και το μέγιστο 35 ευρώ/ ανά τ.μ., στις καφετέριες το ελάχιστο μίσθωμα είναι 30 ευρώ/ανά τ.μ. και το μέγιστο 60 ευρώ. Στο λιανεμπόριο για καταστήματα 100-200 τετραγωνικών μέτρων, το ελάχιστο μίσθωμα είναι 30 ευρώ ανά τ.μ και το μέγιστο 50 ευρώ ανά/τ.μ.
Στο λιανεμπόριο, επίσης, για καταστήματα λιγότερο των 100 τετραγωνικών μέτρων το ελάχιστο μίσθωμα είναι 40 ευρώ και το μέγιστο 60 ευρώ ανά/τ.μ. Ωστόσο, το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία κατασκευής/λειτουργίας πέντε εμπορικών κέντρων στη χώρα, αποδεικνύει ότι υπάρχει περιθώριο για αντίστοιχες αναπτύξεις στην περιοχή.
Μάλιστα, στις μεγαλύτερες αναπτύξεις λιανεμπορίου, περιλαμβάνονται το Rajiceva Shopping Mall, με επιφάνεια εμπορικών μισθώσεων 45.000 τετραγωνικά μέτρα (το έργο αναμένεται να παραδοθεί το 2011), αλλά και το Delta Planet, συνολικής επιφάνειας εμπορικών μισθώσεων 80.000 τετραγωνικών μέτρων, για το οποίο εκδόθηκε η οικοδομική άδεια, αλλά παραμένει άγνωστος ο χρόνος παράδοσής του.
Το 2010, η οικοδομική δραστηριότητα στη Σερβία σημείωσε πτώση 15%, έναντι του 2009. Οι μισθωτικές αξίες στα γραφεία κατέγραψαν απότομη μείωση κατά το 2009, η οποία ακολουθήθηκε από μικρότερη πτώση συγκριτικά το 2010.
Οι πιο εμπορικές ζώνες βρίσκονται στο κέντρο του Βελιγραδίου, ανάμεσα στις πεζοδρομημένες ζώνες των δρόμων "Κνεζ Μιχάιλοβα" και "Τεράζια". Για δεύτερη συνεχή χρονιά η ζήτηση για καταστήματα ενός των εμπορικών περιοχών μειώθηκε και τα αδιάθετα καταστήματα εντός των εμπορικών κέντρων αυξήθηκαν τα τελευταία πέντε έτη.
Πηγή www.imerisia.gr

«Eπανάσταση» με εύκαμπτα πλαστικά φωτοβολταϊκά.



Eπανάσταση αναμένεται να φέρουν στην αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα εύκαμπτα πλαστικά φωτοβολταϊκά, καθώς, μεταξύ άλλων, είναι φτηνότερα και ελαφρύτερα.
Πέραν αυτού, η εγκατάστασή τους είναι αρκετά ευκολότερη συγκριτικά με τις κυψέλες κρυσταλλικής σιλικόνης που έχουν κατακλύσει την αγορά.
Eκτιμάται ότι τα νέα φωτοβολταϊκά θα κάνουν θραύση χάρη στα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την ευκαμψία του πλαστικού και το χαμηλό κόστος τους. «Tα φωτοβολταϊκά πάνελ που ξετυλίγονται σαν ένα μεγάλο φύλλο ταπετσαρίας είναι μια καλή λύση για το πρόβλημα ηλεκτροδότησης στις αναπτυσσόμενες χώρες», όπως δηλώνει ο καθηγητής Nτέιβιντ Λίντζι από το πανεπιστήμιο του Σέφιλντ
Πηγή www.imerisia.gr

Επαναπροσδιορισμό καθεστώτος Natura ζητούν οι μεσίτες.



Τις απόψεις της για το προς ψήφισιν νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, αναφορικά με την αλλαγή δόμησης σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί NATURA, εξέφρασε μεσοβδόμαδα η Ομοσπονδία Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, τονίζοντας ότι θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν και επανακαθοριστούν από την αρχή οι περιοχές NATURA, καθώς δεν είναι εφικτό το 22% της ελληνικής γης να έχει το σχετικό καθεστώς. Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι πρέπει «οπωσδήποτε να διατηρηθεί το δικαίωμα δόμησης στα 4 στρέμματα και να μην καταργηθούν οι παρεκκλίσεις, διότι απαξιώνει την ιδιοκτησία άνω των 300.000 ιδιοκτητών, εκ των οποίων άνω του 98% είναι μικροϊδιοκτήτες και αγρότες». Αντιθέτως, σε δασικές περιοχές, αρχαιολογικούς χώρους, δρυμούς, πλησίον λιμνών, ποταμών και υδροβιότοπων, οι μεσίτες συμφωνούν ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία δόμηση.
Πηγή www.kathimerini.gr

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Νέο πρόγραμμα ενεργειακής θωράκισης των κτιρίων τον Απρίλιο.



Μετά το «Εξοικονομώ κατ� Οίκον», που ξεκινά από την ερχόμενη Τρίτη, έρχεται τον Απρίλιο το νέο πρόγραμμα «Χτίζοντας το μέλλον» του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που θα εξασφαλίζει εκπτώσεις 25% - 30% στις τιμές υλικών και εργασιών για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων.
Την αναγγελία έκανε σήμερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτης από το βήμα του συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, επισημαίνοντας ότι η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης και πρέπει να προωθηθεί πιο ενεργά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το πρόγραμμα «Χτίζοντας το Μέλλον» στηρίζεται σε εθελοντικές συμφωνίες μεταξύ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της οικοδομής και των κοινωνικών εταίρων προκειμένου να επιτευχθούν εκπτώσεις σε εργασίες και υλικά.
Το κράτος θα εγγυάται με ελέγχους την τήρηση των συμφωνηθέντων ενώ θα εξασφαλίζει και τη δημοσιότητα του προγράμματος.
Όπως τόνισε ο κ. Μανιάτης, με την εφαρμογή του νέου προγράμματος εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης ύψους 9 δισ.
ευρώ την επόμενη δεκαετία ενώ με το «Εξοικονομώ κατ� Οίκον» αναμένονται επενδύσεις 1,2 δισ.
ευρώ και 15.000 νέες θέσεις εργασίας στο χώρο της οικοδομής.
Με αφορμή εξάλλου τις καταγγελίες της ΠΟΜΙΔΑ για υπερβολική γραφειοκρατία στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ� Οίκον», ο κ. Μανιάτης δήλωσε ανοιχτός σε διορθωτικές κινήσεις.
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις που έγιναν, η νομοθεσία απαιτεί έως και 17 δικαιολογητικά για την έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης, το οποίο είναι απαραίτητο από την αρχή του χρόνου για τις αγοραπωλησίες ακινήτων και, από τον Ιούλιο, για τις μισθώσεις αντίστοιχα, για μια πολυκατοικία 20 διαμερισμάτων τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ� Οίκον» υπολογίζονται σε 178.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Σ. Παραδιάς ζήτησε εξάλλου να θεσπιστεί δικαίωμα μονομερούς εκχώρησης ακινήτου στο δημόσιο σε περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης φόρων, για τον πρόσθετο λόγο ότι με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο οι οφειλές προς το Δημόσιο ποινικοποιούνται.
Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ ανέφερε ότι με την αύξηση των φόρων εισοδήματος και κεφαλαίου, την έκτακτη εισφορά, την κρίση στην αγορά που έχει πολλαπλασιάσει, τα ξενοίκιαστα ακίνητα και την επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, οι εκατοντάδες χιλιάδες υπόχρεοι σε ΦΑΠ από όλη τη χώρα, που θα πολλαπλασιάζονται κάθε φορά που θα αυξάνονται οι «αντικειμενικές αξίες», δεν έχουν καμιά δυνατότητα να πουλήσουν ακίνητα για να πληρώσουν τους φόρους που άρχισαν να βεβαιώνονται αυτόματα στο όνομά τους.
«Σύντομα το δημόσιο θα αναγκαστεί να αρχίσει μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων όσων έχουν απρόσοδες περιουσίες, όπου τα «κοράκια» θα ενεδρεύουν� Έτσι σε λίγο τα ακίνητα θα αρχίσουν να περνούν στα χέρια όσων έχουν χρήματα και μπορούν να αντέξουν την εξοντωτική φορολογία, ή τη δημιουργία εταιρειών», ανέφερε ο κ. Παραδιάς.
Για το λόγο αυτό, ζήτησε να θεσπιστεί δικαίωμα του φορολογούμενου που βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμής, να εξοφλεί τις οφειλές του από κεφάλαιο ή εισόδημα ακινήτων, με μονομερή «εκχώρηση ακινήτου» προς το δημόσιο, στην τιμή της εκτίμησης του από το ΚΕΠΥΟ.
Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά επίσης να καταργηθεί η εξαίρεση των ιδιοκτητών που υπόκεινται σε ΦΑΠ από την περαίωση ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων.
Πηγή www.express.gr

Τα πιο αειφόρα κτήρια της Ελλάδας.



Το βραβείο έχει σκοπό την ανάδειξη κτηρίων, στο σχεδια­σμό των οποίων έχουν ληφθεί υπόψη παρά­μετροι περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος
Το κτήριο της Alpha Bank (αρχιτεκτονικό γραφείο Α. Τομπάζης), τα κεντρικά κτήρια γραφείων των κατασκευαστικών εταιρειών R.C. TECH (γραφεία της φερώνυμης εταιρείας) και «ΕΛΛΑΚΤΩΡ» (αρχιτεκτονικό γραφείο Τ. και Δ. Μπίρη) ήταν οι νικητές του διαγωνισμού [B]green για την ανάδειξη των πιο αειφόρων κτηρίων που έχουν υλοποιηθεί στην Ελλάδα. Επίσης, η φοιτητική εστία της Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης (αρχιτεκτονικό γραφείο Π. Μακρίδης) κατέκτησε το α΄ βραβείο στην κατοικία. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός διοργανώθηκε από το περιοδικό RE+D υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και στόχο έχει να καθιερωθεί ως ένας αδιάβλητος θεσμός επιβράβευσης των αειφόρων κτηρίων της χώρας και των αρχιτεκτόνων που τα σχεδιάσαν.
Το ετήσιο βραβείο έχει σκοπό την ανάδειξη κτηρίων, στο σχεδιασμό των οποίων έχουν ληφθεί υπόψη παράμετροι περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος.
Συμμετοχές
Μερικά από τα μεγαλύτερα μελετητικά γραφεία, κατασκευαστικές εταιρείες και ιδιοκτήτες ακινήτων, συμμετείχαν στο φετινό διαγωνισμό, ενώ ανάμεσα στα κτήρια που ξεχώρισαν για τον βιοκλιματικό σχεδιασμό ήταν, η αποκατάσταση του κέντρου της Cosmote (μετατροπή σε data center), δύο ξενοδοχειακές μονάδες στο Porto Carras και μια πολυκατοικία στη Φιλαδέλφεια. Πρότυπο κάλυψης των ενεργειακών κριτηρίων αποτέλεσε -σύμφωνα με την κριτική Επιτροπή- το σούπερ μάρκετ της ΑΒ Βασιλόπουλος στο Γέρακα και σε μεγάλο βαθμό το κτίριο γραφείων και αποθηκών στη Βιομηχανική Περιοχή της Ξάνθης.
Κριτήρια
Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός, η εξοικονόμηση της ενέργειας, η χρήση περιβαλλοντικά φιλικών υλικών, η προσπελασιμότητα, και η ένταξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτέλεσαν βασικές παραμέτρους. Τα κτήρια έπρεπε να καλύπτουν τις ανάγκες και τις συνθήκες άνεσης των χρηστών και να ενθαρρύνουν την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών, που συμβάλλουν στην αειφορία και την ορθολογική διαχείριση του νερού και των αποβλήτων. Τέλος, συνεκτιμήθηκε η συνολική δαπάνη του κύκλου ζωής και η απόδοση της επένδυσης σε σχέση με το χρόνο απόσβεσης. Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός [B]green για την ανάδειξη υλοποιημένου αειφόρου κτηρίου στην Ελλάδα, που πραγματοποίησε το περιοδικό RE+D υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Πηγή www.imerisia.gr

Φωτιά» στα ακίνητα από εσωτερική μετανάστευση.



Αυξάνεται ο αριθμός των Ελλήνων που αγοράζουν σε χαμηλές τιμές σπίτια και οικόπεδα στην επαρχία.
Εκεί που όλοι περίμεναν επι?στροφή στο κέντρο της Αθήνας, ξαφνικά η οικονομική κρίση ανατρέπει τα δεδομένα και η στροφή γίνεται εκτός Αττικής. Σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν κτηματομεσιτικά γραφεία, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αύξηση της ζήτησης για σπίτια, κυρίως παλαιά, στην ελληνική ύπαιθρο. Οι τιμές είναι ελκυστικές, αφού έχουν καταγραφεί και μειώσεις πάνω από 50% τα τελευταία χρόνια.
«Εσωτερική μετανάστευση», η οποία ακόμη δεν έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις αλλά είναι αξιοσημείωτη, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και στην αγορά ακινήτων. Η οικονομική κρίση και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότεροι κάτοικοι μεγάλων πόλεων, κυρίως της Αθήνας, τους αναγκάζει να στραφούν στην αναζήτηση νέων ευκαιριών στην ελληνική επαρχία. Ενας ανυπολόγιστος αριθμός Ελλήνων και μεταναστών, έχουν εγκαταλείψει τις αστικές περιοχές, πουλάνε τα ακίνητά τους ή ξενοικιάζουν και στρέφονται στην αγορά ή μίσθωση σπιτιών σε πόλεις και χωριά της περιφέρειας.
Υπάρχει επίσης μεγάλος αριθμός πολιτών που αλλάζουν επαγγελματικό προσανατολισμό, στρέφονται στη γεωργία, τις βιολογικές καλλιέργειες και σε επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά. Αυτοί εγκαταλείπουν την Αθήνα και εγκαθίστανται μόνιμα σε άλλες περιοχές. Κρήτη, Θεσσαλία, Ευρυτανία, Πελοπόννησος, Εύβοια και Βοιωτία είναι οι βασικότεροι νομοί στους οποίους παρατηρείται σχετική αύξηση της ζήτησης από ανθρώπους οι οποίοι σκέφτονται να αλλάξουν εντελώς τη ζωή τους.
Αλλαγές
Μιλώντας στην «Ημερησία» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στ. Παραδιάς, επισημαίνει ότι «δεν μιλάμε για γενικευμένο φαινόμενο, υπάρχει μια τάση, αλλά δεν μπορούμε με τίποτε να πούμε ότι συμβαίνουν ραγδαίες αλλαγές». Ο κ. Παραδιάς πάντως εκφράζει φόβους για την επόμενη χρονιά, όταν το πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξηθεί σημαντικά. «Τι θα γίνει με χιλιάδες νοικοκυριά που δεν θα έχουν να πληρώσουν κοινόχρηστα. Και τι θα γίνει με ιδιοκτήτες που θα βρεθούν μπροστά σε «φέσια» από ενοικιαστές με οικονομική αδυναμία ή και κατ’ επάγγελμα κακοπληρωτές. Θα γίνουμε? μπαταχτσής para­dice» τονίζει χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, η στροφή σε αγορές ακινήτων στην επαρχία, τυγχάνει να γίνεται σε μια περίοδο όπου υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες, τόσο σε κατοικίες, όσο και σε οικόπεδα.
Ειδικά σε σπίτια παλαιά, σε πολλές περιοχές της περιφέρειας παρατηρείται το φαινόμενο της αγοράς και ανακαίνισής τους. Επίσης, Αθηναίοι που εγκαταλείπουν την πόλη επιστρέφουν στις πατρίδες τους, ανακαινίζουν τα πατρικά τους και μένουν μόνιμα στην επαρχία. Είναι γεγονός ότι σε ορισμένες περιοχές οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν υποχωρήσει την τελευταία τριετία έως και 70%. Εκτιμάται ότι στην επαρχία, εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, τα απούλητα νεόδμητα σπίτια ξεπερνούν τις 50.000.
Υπάρχουν και χιλιάδες παλαιά διαμερίσματα και μονοκατοικίες οι οποίες βρίσκονται στα αζήτητα για πολύ καιρό, αν και μισθώνονται κυρίως σε φοιτητές. Συνολικά, όμως, υπερβαίνουν ακόμη και τα 150.000 τα σπίτια που είναι προσφερόμενα προς πώληση. Την επαρχία «σώζει» από την οριστική κατάρρευση το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης, το οποίο ξεπερνά το 90% στις αγροτικές περιοχές και είναι γύρω στο 80% στις αστικές περιοχές. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες λόγω της οικονομικής κρίσης παρατηρείται ραγδαία αύξηση της προσφοράς.
Μετανάστες
Εκεί βρίσκονται οι «πρόθυμοι» εσωτερικοί μετανάστες και αγοράζουν όσο - όσο. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αναφέρουν κτηματομεσίτες για νεόδμητα διαμερίσματα στη Λάρισα που πωλούνται 400 ευρώ το τετραγωνικό φθηνότερα από πέρυσι ή ποσοστό 25% ή ακόμη και πώληση «πακέτων» καινούργιων σπιτιών από εργολάβους σε τιμές έως και 40% χαμηλότερες, αρκεί να πωληθούν όλα μαζί ώστε να αποκτήσει ρευστότητα ο κατασκευαστής. Τα στοιχεία που δίνουν κτηματομεσίτες για την πτώση των συμφωνιών είναι χαρακτηριστικά του προβλήματος που υπάρχει. Στο Ηράκλειο της Κρήτης η πτώση έχει ξεπεράσει το 65%, στο Βόλο αγγίζει το 60%, στη Δυτική Ελλάδα σε ορισμένες περιοχές είναι κοντά στο 70%. Στη Λάρισα οι αγοραπωλησίες έχουν βουτήξει πάνω από 60%, στην Κοζάνη πάνω από 55%, στα Ιωάννινα είναι κάπως καλύτερα με 45% πτώση. Στην Πελοπόννησο το πρόβλημα είναι μεγάλο, αφού η Πάτρα διαθέτει πολλές εκατοντάδες ακίνητα απούλητα και οι συμφωνίες έχουν μειωθεί πάνω από 60%.
Υποχώρηση των τιμών
Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων απευθύνουν κραυγή απόγνωσης και δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν τους φόρους ακινήτων, ειδικά εκείνοι που διαθέτουν καταστήματα και γραφεία τα οποία είναι ξενοίκιαστα και δεν αποδίδουν έσοδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι παραδοσιακοί δρόμοι σε μεγάλες πόλεις της περιφέρειας έχουν γεμίσει με «λουκέτα», παρά το γεγονός ότι καταγράφεται υποχώρηση των μισθωμάτων πάνω από 30%. Μεσίτες της επαρχίας επισημαίνουν ότι αν και είναι πρόωρο να μιλήσει κανείς για μεταναστευτικό κύμα, εντούτοις, υπάρχουν σημάδια μικρής ανάκαμψης της ζήτησης, έστω κι αν αφορά σε ακίνητα αξίας από 50.000 έως 120.000 ευρώ
Πηγή www.imerisia.gr

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Αλλα δύο χρόνια κρίσης στα ακίνητα.




Ερευνα της εταιρείας Danos BNP Paribas Real Estate για την αγορά καταστημάτων και γραφείων καθώς και για την κατοικία. Ασφαλής επένδυση η γη Σε διαρκή κρίση που ξεκίνησε από το 2007 και αναμένεται να συνεχιστεί για τουλάχιστον δύο χρόνια, βρίσκεται η κτηματαγορά. Επαγγελματική στέγη, δηλαδή γραφεία και καταστήματα αλλά και κατοικία, γνωρίζουν πρωτόγνωρη ύφεση. Ωστόσο, ακόμη και σε περιόδους κρίσης, η αγορά γης αποτελεί ασφαλή επένδυση και υπάρχουν ευκαιρίες για τους επενδυτές.
Πάγωμα στις αγορές ακινήτων που προορίζονται καθαρά για επενδυτικούς σκοπούς και παράταση στην κρίση στην κτηματαγορά για τουλάχιστον δυο χρόνια, εκτιμά ο Πάνος Δανός, διευθύνων σύμβουλος του οίκου Real Estate «Δανός Διεθνείς Σύμβουλοι και Εκτιμητές Ακινήτων».
Ο κ. Δανός, που κατέχει επίσης τη θέση του προέδρου στο Σωματείο Εκτιμητών και Συμβούλων Ακινήτων Ελλάδος επισημαίνει πως η αγορά γης παραμένει ασφαλής επένδυση ακόμα και σε περίοδο κρίσης.
Παράλληλα, υποστηρίζει πως υπάρχουν ευκαιρίες για τους αγοραστές, κυρίως στις παραθεριστικές κατοικίες, ενώ για την ώρα είναι περιορισμένο το ουσιαστικό ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.
Τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία ΔΑΝΟΣ BNP Paribas Real Estate για το 2010 δείχνουν και την τάση για φέτος. Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, προβλέπεται:
Καταστήματα
Το 2010, το ύψος των ενοικίων, συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009, διολίσθησε από 7% έως 19% στις οδούς Ερμού (Αθήνα), Τσακάλωφ (Κολωνάκι), Κολοκοτρώνη (Κηφισιά), Σωτήρος (Πειραιά) και Μεταξά (Γλυφάδα). Η κατάσταση στις υπόλοιπες, τοπικές αγορές, δείχνει ακόμα χειρότερη. Το ενδιαφέρον χρηστών και επενδυτών, λαμβάνοντας ως βάση τη ζήτηση τόσο τοπικών όσο και πολυεθνικών εταιρειών, προσελκύουν πρωτίστως οι αγορές της Ερμού και του Κολωνακίου και δευτερευόντως οι αγορές της Γλυφάδας (Μεταξά), του Πειραιά (Σωτήρος) και της Κηφισιάς (οδός Κολοκοτρώνη).
Το ενδιαφέρον, εντός του 2010, επικεντρώθηκε κυρίως σε επιφάνειες από 80 έως 150 τ.μ. και προέκυψε στο πλαίσιο της εξασφάλισης χαμηλότερων μισθωμάτων και μείωσης των λειτουργικών εξόδων (μετεγκατάστασης). Προήλθε αρχικά από τράπεζες αλλά πολύ περισσότερο από το χώρο της ένδυσης.
Γραφεία
Κύριες αγορές γραφείων παραμένουν το επιχειρηματικό και εμπορικό κέντρο της Αθήνας, σημεία που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Λ. Κηφισίας και ορισμένα σημεία επί της Λ. Συγγρού λόγω εύκολης πρόσβασης και εγγύτητας στο Κέντρο. Το ενδιαφέρον χρηστών και επενδυτών προσελκύουν δευτερευόντως αγορές που αναπτύχθηκαν κατά μήκος της Λ. Μεσογείων, της Λ. Βουλιαγμένης και των λεωφόρων Αθηνών και Κηφισού στην περιοχή του Πειραιά.
Στο 20% φθάνει το ποσοστό των κενών γραφείων, ενώ για γραφειακούς χώρους σε παλιότερα κτήρια που είναι κενά εδώ και αρκετούς μήνες η προσφορά φθάνει σε ορισμένες περιοχές ακόμη και το 30%. Όσον αφορά στις τιμές, κάτω από τα 22 ευρώ ανά τ.μ. σταθερά, κινούνται τα ενοίκια γραφείων στην Αθήνα και συγκεκριμένα στις καλύτερες περιοχές και για κτήρια α' class, σύμφωνα με έρευνα της ΔΑΝΟΣ BNP Paribas Real Estate. Στην Αθήνα τα γραφεία ενοικιάζονται προς 260 ευρώ/τ.μ. το χρόνο, ή 21,6 ευρώ/τ.μ. το μήνα, ενώ ο μέσος όρος στο επιχειρηματικό κέντρο της πρωτεύουσας είναι στα 210 ευρώ/τ.μ. το χρόνο, από 276 ευρώ/τ.μ. στο τελευταίο τρίμηνο του 2009, ήτοι πτώση 23,9%.Οι μισθωτές χώρων γραφείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη προχωρούν σε αναζήτηση φθηνότερων επιλογών μετεγκατάστασης, καθώς και σε επαναδιαπραγμάτευση των υφιστάμενων μισθώσεων.
Κατοικίες
Όλες οι πρόσφατες εξελίξεις στην εγχώρια αλλά και τη διεθνή οικονομία δημιουργούν περισσότερο ανασφάλεια και αναποφασιστικότητα στους υποψήφιους αγοραστές παρά σιγουριά ώστε να προβούν σε αγορά ακινήτου. Γι’ αυτό κυρίως το λόγο τα δεδομένα έχουν διαμορφωθεί ως εξής: Το αγοραστικό κοινό έχει στραφεί πιο πολύ σε μεταχειρισμένες κατοικίες. Από την άλλη υπάρχουν και οι ιδιοκτήτες - κατασκευαστές που μόνο αμέτοχοι και ανεπηρέαστοι στις εξελίξεις θα μπορούσαν να μείνουν.
Τόσο οι ιδιοκτήτες κατοικιών αναγκάζονται να πουλήσουν τις κατοικίες τους μην μπορώντας να ανταποκριθούν στις πιστοληπτικές τους υποχρεώσεις, αλλά και οι κατασκευαστές που στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν εν μέσω κρίσης, διορθώνουν τις τιμές τους και προβαίνουν και σε σημαντικές προσφορές, προκειμένου να κάνουν πιο ελκυστικό το προϊόν τους.
Μέσα από όλη αυτήν τη συγκυρία αναδύονται και ορισμένες ευκαιρίες. Τόσο οι ιδιοκτήτες προκειμένου να «ξεφορτωθούν» το ακίνητό τους, το παρουσιάζουν στην αγορά σε αρκετά πιο ανταγωνιστική τιμή, που στην πλειονότητά τους αποσκοπούν στο να καλύψουν μόνο το υπόλοιπο του δανείου που θέλουν να αποπληρώσουν και όχι να έχουν και κάποιο κέρδος, αλλά και οι κατασκευαστές με συμψηφισμούς του ΦΠΑ ή ιδιαίτερα μεγάλες εκπτώσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει και το 35% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, θέλουν να προσελκύσουν τους δυνητικούς αγοραστές.
Να αγοράσω;
Αυτό εξαρτάται άμεσα από την κρίση δανεισμού που αντιμετωπίζει η χώρα. Αν τα πράγματα βελτιωθούν, θα αρχίσει σιγά - σιγά να διοχετεύεται και νέο χρήμα από τις τράπεζες στις αγορές, συνεπώς θα βοηθηθούν και οι αγορές ακινήτων.
Ωστόσο, τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα τόσο για τη χώρα όσο και για το χώρο των ακινήτων και η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη δείχνει την πάροδο των 2 ετών για την πλήρη εξομάλυνση των συνθηκών της ελληνικής κτηματαγοράς.
Σημαντικές ευκαιρίες παρουσιάζονται στις κατοικίες αλλά και στα εμπορικά ακίνητα. Ωστόσο λίγοι είναι οι Έλληνες ιδιοκτήτες που αναγκάζονται να προσαρμοστούν στη νέα τάξη πραγμάτων και να δεχτούν συνεπώς μικρότερα τιμήματα.
Είναι πολλές οι περιπτώσεις που ιδιοκτήτες με μεγάλα βάρη και οικονομικά προβλήματα, δεν αποφασίζουν να μειώσουν το ζητούμενο τίμημα.
Η στάση αυτή δημιουργεί πάγωμα της αγοράς, καθώς όσο ο πωλητής δεν προσαρμόζεται, τόσο πράξεις δεν γίνονται. Ο αγοραστής θα πρέπει να ερευνά για την κατάλληλη ευκαιρία και να διαπραγματεύεται μέσω συμβούλων το τίμημα, αλλά και τη διαδικασία αποπληρωμής. Μόνο κατόπιν διαπραγμάτευσης επιτυγχάνονται οι πραγματικές ευκαιρίες.
Μία από τις κατηγορίες που έχει επηρεαστεί περισσότερο είναι αυτή των επενδυτικών ακινήτων, καθώς οι αποδόσεις που προσδοκούν οι επενδυτές είναι σαφώς πιο αυξημένες (λόγω επιτοκίων και πολλών άλλων παραγόντων) από παλαιότερα, ενώ συγχρόνως έχουν μειωθεί και τα ενοίκια αυτών (έσοδα επένδυσης).
Συνεπώς η αξία των επενδυτικών ακινήτων έχει επηρεαστεί πολύ. Η κρίση έχει επιπλέον επηρεάσει την παραθεριστική κατοικία και τα τουριστικά ακίνητα που αποτελούν είδη πολυτελείας.
Πάντως, ήδη στην αγορά υπάρχει διόρθωση τιμών, η οποία προβλέπεται να συνεχίσει και στα προσεχή έτη με τον ίδιο ρυθμό, όσο η χώρα αντιμετωπίζει την κρίση δανεισμού.
Αν τα δεδομένα αλλάξουν απότομα ενδέχεται και οι τιμές να επηρεαστούν αναλόγως, ωστόσο θα πρέπει να καταστεί σαφές πως η έλλειψη πράξεων δεν συνάδει απαραίτητα με μεγάλη πτώση τιμών – απλά με πάγωμα της αγοράς.
Σε στάση αναμονής οι επενδυτές
Τι θα γίνει το 2011 στην κτηματαγορά
Τι θα γίνει όμως, το 2011; Θα υπάρξει ανάκαμψη ή θα συνεχιστεί η κρίση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δανός ΒBP Paribas, βραχυπρόθεσμα εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί η τήρηση στάσης αναμονής από επενδυτές και χρήστες λόγω των αβέβαιων οικονομικών συνθηκών και θα ασκηθούν πτωτικές πιέσεις στα επίπεδα των μισθωμάτων και μικρή αύξηση των αποδόσεων.
Στο γεγονός αυτό συμβάλλουν η γενικότερη τάση επαναδιαπραγμάτευσης των μισθωμάτων από τους υφιστάμενους χρήστες, την οποία ακολουθεί και η πολιτεία με την πρόθεσή της να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση των όρων των υφιστάμενων μισθωτηρίων στο σύνολο των ακινήτων όπου στεγάζονται δημόσιοι οργανισμοί και να πετύχει μειώσεις έως και 20 σε ορισμένες περιπτώσεις.
Σε γενικότερο πλαίσιο εκτιμάται ότι μακροπρόθεσμα η αγορά γραφείων θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των εγχώριων χρηστών και επενδυτών ενώ θα ακολουθήσουν και οι διεθνείς εταιρείες με την προϋπόθεση της σταδιακής βελτίωσης της οικονομίας και της παροχής ισχυρών κινήτρων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Όσον αφορά τις κατοικίες, είναι πλέον σαφές ότι η αύξηση των επισφαλειών, η αύξηση των φόρων και η πιστωτική συρρίκνωση θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά την οικιστική αγορά.
Όμως, καθώς ο βαθμός ανάπτυξης νέων οικιστικών μονάδων επιβραδύνεται, θα οδηγήσει στα τέλη του 2011 σε σχετική ισορρόπηση την προσφορά και τη ζήτηση.
Πηγή www.imerisia.gr

Η ύφεση πλήττει τη ζήτηση στην πορτογαλική αγορά κατοικίας.



Σε πτωτική πορεία αναμένεται να εισέλθει αρχής γενομένης από τον επόμενο χρόνο η αγορά κατοικίας της Πορτογαλίας, καθώς, όπως αναφέρει έρευνα του RICS (Royal Institute of Chartered Surveyors), η ζήτηση αναμένεται να υποχωρήσει, τη στιγμή που η προσφορά νέων ακινήτων κινείται ανοδικά. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις απόψεις που εξέφρασαν στην έρευνα τόσο εκπρόσωποι των μεσιτών, όσο και των εταιρειών ανάπτυξης κατοικιών.
Η τάση αντιστροφής της ισορροπίας ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση είναι ο κύριος λόγος της απαισιοδοξίας των φορέων της αγοράς, τόσο σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο όσο και σε μακροπρόθεσμο. Τη χειρότερη εικόνα αναφορικά με τις προσδοκίες των επαγγελματιών του κλάδου εμφανίζει η Λισσαβώνα, όπου αναμένονται οι μεγαλύτερες μειώσεις των τιμών, ενώ έπεται το κέντρο του Οπόρτο, της έτερης μεγάλης πόλης της χώρας. Σύμφωνα με τον κ. Ρικάρντο Γκιμαράες, που συμμετείχε στην επιμέλεια της έρευνας για λογαριασμό του RICS, τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι οι προσδοκίες σχετικά με την πορεία της αγοράς είναι αρνητικές.
Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, η πρόσφατη έγκριση του κοινοβουλίου της χώρας του προϋπολογισμού της χώρας για το 2011 δεν ήταν αρκετή για να καθησυχάσει τις αγορές, σχετικά με το εξωτερικό χρέος της Πορτογαλίας και το δημοσιονομικό έλλειμμα, εξέλιξη που με τη σειρά της επιδρά αρνητικά και στον κλάδο των ακινήτων. Παρ' όλα αυτά, άλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι τον τελευταίο χρόνο η αγορά κινήθηκε καλύτερα από τα αναμενόμενα, αν αναλογιστεί κανείς την αβεβαιότητα που επικρατούσε στις αρχές του 2010. Καθώς εξελισσόταν η χρονιά, όσοι προσδοκούσαν σε εκπτώσεις της τάξεως του 50%, ανάλογες εκείνων που καταγράφηκαν στην Ισπανία, διαψεύστηκαν, με αποτέλεσμα από τις αρχές του δευτέρου εξαμήνου και μετά, η αγορά να επανέλθει σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς, αν και τα αυξημένα επιτόκια και τα αυστηρότερα κριτήρια δανειοδότησης κατέστησαν την απόκτηση κατοικίας δυσκολότερη.
Πηγή www.kathimerini.gr

Ένταξη στο νέο επενδυτικό νόμο ζητούν οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων.



Το συνδικαλιστικό όργανο των επιχειρηματικών ενοικιαζομένων δωματίων κάνει έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να επανεξετάσουν το θέμα της εξαίρεσης του κλάδου των Ενοικιαζομένων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος και να προβούν στην ένταξή του στον νέο επενδυτικό νόμο.
Την αντίδραση της για τον αποκλεισμό από τις διατάξεις του νέου αναπτυξιακού νόμου εκφράζει σε ανακοίνωση της η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος.
Μάλιστα καλούν την πολιτεία να πάρει θέση και να αποτρέψει μία μεγάλη αδικία, σε βάρος των 40.000 επιχειρήσεων που αντιπροσωπεύουν το 50% του τουριστικού προϊόντος, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται.
Οι συνεχείς προσπάθειες της Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. για έναρξη διαλόγου με το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, έπεσαν στο κενό, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της.
Το συνδικαλιστικό όργανο των ενοικιαζομένων δωματίων κάνει έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να επανεξετάσουν το θέμα της εξαίρεσης του κλάδου των Ενοικιαζομένων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος και να προβούν στην ένταξή του στον νέο επενδυτικό νόμο.
Σε αντίθετη περίπτωση, κρούει τον κώδωνα κινδύνου για τον οικονομικό μαρασμό της Περιφέρειας αλλά και την ίδια την κατάρρευση πολλών οικονομικών - παραγωγικών δραστηριοτήτων.
Πηγή www.imerisia.gr

Περαίωση για τις περιοχές που απέκτησαν αντικειμενικές.



Τις εκκρεμείς υποθέσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών, φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος και τέλους συναλλαγής ακινήτων που αφορούν ακίνητα στις περιοχές που εντάχθηκαν από 1 Ιανουαρίου 2011 στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας θα μπορέσουν να περαιώσουν οι φορολογούμενοι.
Όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών στις περιοχές αυτές οι φορολογούμενοι μπορούν μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τεσσάρων μηνών, να αποδεχθούν ως φορολογητέα αξία την νέα αντικειμενική αξία.
Σημειώνεται ότι οι περιοχές αυτές που εντάχθηκαν στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων βρίσκονται εντός 4.489 οικισμών στους νομούς Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Πέλλας, Πιερίας, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Λάρισας, Μαγνησίας, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Λέσβου, Κυκλάδων, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων.
Πηγή www.ered.gr

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Ξέφραγο αμπέλι ο κλάδος των εκτιμητών ακινήτων.



Η ορθή εκτίμηση των ακινήτων είναι σημαντική για τις επιχειρήσεις, τις τράπεζες αλλά και για το ίδιο το κράτος, το οποίο διαθέτει τεράστια περιουσία.
Ο χώρος των εκτιμητών ακινήτων, ενός ιδιαίτερα κρίσιμου τομέα για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, είναι σήμερα «ξέφραγο αμπέλι» και πρέπει η πολιτεία, πέραν του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, να κατανοήσει την ανάγκη θεσμοθέτησής του. Αυτό ήταν το κεντρικό συμπέρασμα ημερίδας που διεξήγαγε πρόσφατα το Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής με θέμα το ρόλο του καταρτισμένου εκτιμητή στα πλαίσια των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.
Οπως ανέφεραν οι ομιλητές, η σημασία της ορθής εκτίμησης των ακινήτων είναι πολύ σημαντική για τις επιχειρήσεις, τις τράπεζες αλλά και για το ίδιο το κράτος το οποίο διαθέτει τεράστια περιουσία. Λανθασμένες εκτιμήσεις από ανεπαρκείς ή άπειρους εκτιμητές μπορούν να προκαλέσουν οικονομική ζημιά σε μια εταιρεία που διαθέτει ακίνητα και θέλει να μάθει την αξία τους. Ειδικά στη σημερινή οικονομική συγκυρία, οι αξίες των ακινήτων των επιχειρήσεων έχουν διαφοροποιηθεί και το ποσοστό της διαφοροποίησης μπορεί να είναι σημαντικό. Επομένως, απαιτούνται νέες εκτιμήσεις που να απεικονίζουν την τρέχουσα κατάσταση κι όχι παλαιότερη.
Τι χρειάζεται
Σύμφωνα με τις απόψεις που ακούστηκαν στην ημερίδα, ένας καταρτισμένος εκτιμητής πρέπει κατά τα πρότυπα:
•Να έχει κατάλληλο δίπλωμα ή μεταπτυχιακό και πείρα τουλάχιστον δύο ετών.
•Να γνωρίζει την αγορά της περιοχής στην οποία δραστηριοποιείται και ειδικότερα του χώρου της ειδικότητάς του.
•Να είναι μέλος Εθνικού επαγγελματικού Οργανισμού Εκτιμητών εφόσον το προβλέπει η νομοθεσία της χώρας.
•Να έχει ένα κατάλληλο δίπλωμα ή μεταπτυχιακό τίτλο από ένα αναγνωρισμένο ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης, να έχει μεταπτυχιακή πείρα τουλάχιστον δύο ετών και να μπορεί να αποδείξει ότι έχει διατηρήσει και εμπλουτίσει τις επαγγελματικές του γνώσεις μέσα από σχετικά προγράμματα συνεχούς μετεκπαίδευσης.
•Να πληροί όλες τις νομικές ή άλλες προδιαγραφές, ηθικές και συμβατικές απαιτήσεις που σχετίζονται με την ανάθεση. Πηγή www.imerisia.gr

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Νέα πτώση των τιμών κατοικίας στη Βρετανία.


Περαιτέρω πτώση εμφάνισαν οι τιμές κατοικίας στη Βρετανία τον Ιανουάριο, καθώς η ζήτηση μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας τριετίας εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της οικονομίας.
Σύμφωνα με έκθεση της Hometrack, η μέση τιμή κατοικίας υποχώρησε κατά 0,5% σε σχέση με το Δεκέμβριο στις 153.600 στερλίνες. Πρόκειται για την έβδομη συνεχή πτώση των τιμών.
Η ζήτηση, όπως καταγράφεται βάσει του αριθμού των νέων αγοραστών που απευθύνονται σε μεσιτικά γραφεία, μειώθηκε κατά 9,5%.
Ο αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) Ανταμ Πόζεν προέβλεψε την προηγούμενη εβδομάδα «πτωτικούς κινδύνους» στην αγορά στέγης εξαιτίας της έλλειψης πιστώσεων σε όσους αγοράζουν σπίτι πρώτη φορά και των μειωμένων πωλήσεων κατοικιών.
Η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε απρόσμενα το τέταρτο τρίμηνο, κατά 0,5%. «Οι ανησυχίες για τις οικονομικές προοπτικές και η σκληρή πραγματικότητα των περικοπών στις δαπάνες δεν βοηθούν στη βελτίωση της ήδη εύθραυστης αγοράς, η οποία χαρακτηρίζεται από αδύναμο καταναλωτικό κλίμα και έλλειψη ζήτησης», σχολίασε ο διευθυντής έρευνας της Hometrack Ρίτσαρντ Ντόνελ.
Πηγή www.naftemporiki.gr

Παλαιά ασανσέρ, νέα έξοδα.


Εξέπνευσε η προθεσμία ελέγχου ανελκυστήρων 30ετίας - Κίνδυνος προστίμων στους ιδιοκτήτες.
Εν αναμονή των αποφάσεων του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκονται φορείς της αγοράς ανελκυστήρων και ιδιοκτήτες κατοικιών, καθώς βάσει των σχετικών οδηγιών, όσοι ανελκυστήρες είναι άνω των 30 ετών (δηλαδή εγκαταστάθηκαν πριν από το 1980) θα έπρεπε να είχαν ελεγχθεί και αναβαθμιστεί/επισκευαστεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του 201 Μέχρι σήμερα ελάχιστο ποσοστό ανελκυστήρων έχει ελεγχθεί, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες των κατοικιών να είναι έκθετοι σε πιθανά πρόστιμα.
Ηδη, φορείς της αγοράς ανελκυστήρων προειδοποιούν ότι τουλάχιστον οι μισοί από τους περίπου 450.000 ανελκυστήρες είναι εγκατεστημένοι πάνω από 20-25 χρόνια και χρήζουν άμεσων αναβαθμίσεων ασφαλείας. Στο πλαίσιο αυτό ζητούν από το υπουργείο, δεδομένου ότι οι έλεγχοι που έχουν γίνει είναι ελάχιστοι, να μην υποβληθούν πρόστιμα και άλλες κυρώσεις, τουλάχιστον για ένα χρόνο από την ημερομηνία ελέγχου του ανελκυστήρα. Ετσι, οι ιδιοκτήτες, εν μέσω και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στις απαιτούμενες εργασίες.
Οσον αφορά πάντως τους ανελκυστήρες που είναι μικρότεροι των 30 ετών, η σχετική προθεσμία ελέγχου λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, ενώ για ανελκυστήρες χωρίς στοιχεία νομιμότητας (αυθαίρετοι), έχει χορηγηθεί παράταση έως τα τέλη του 2012. Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα είναι σοβαρό και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης από τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες δεν είναι καν ενήμεροι για την υποχρέωση ελέγχων και ανακαίνισης των παλιών ανελκυστήρων.
Από την πλευρά της, η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει να παραταθούν τουλάχιστον για μια πενταετία οι προθεσμίες για την επιθεώρηση όλων των ιδιωτικών ανελκυστήρων, ώστε να έχει ξεπεραστεί η περίοδος της μεγάλης οικονομικής κρίσης και να μπορούν οι (συν)ιδιοκτήτες των κτιρίων να αντεπεξέλθουν οικονομικά στα αντίστοιχα οικονομικά βάρη.
Κατά τους φορείς της αγοράς ανελκυστήρων πάντως, το οικονομικό κόστος για την εγκατάσταση αυτόματης πόρτας στον θάλαμο των παλιών ανελκυστήρων κυμαίνεται μεταξύ 550 και 700 ευρώ, ποσό βέβαια το οποίο μοιράζεται αναλογικά με την επιφάνεια κάθε διαμερίσματος, μεταξύ των ιδιοκτητών μιας πολυκατοικίας.
Πηγή www.kathimerini.gr

Σχέδιο... ακριβής περαίωσης για τους κατόχους ακινήτων.



NEA περαίωση που θα αφορά τη ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών με ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ επεξεργάζεται η κυβέρνηση, καθώς η συγκεκριμένη κατηγορία είχε εξαιρεθεί από την πρόσφατη ρύθμιση που ολοκληρώνεται και τυπικά στις 28 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Yπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να ικανοποιήσει το αίτημα των φορέων της αγοράς αν και το «αντίτιμο» για το κλείσιμο των βιβλίων της περιόδου 2000 - 2010 θα είναι σημαντικά υψηλότερο.
Πηγές από το Yπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι στη νέα ρύθμιση το ελάχιστο ποσό της περαίωσης ανά χρήση θα κυμαίνεται στα 1.000 - 1.500 ευρώ, ανάλογα με τα βιβλία που τηρεί ο επαγγελματίας ή επιχείρηση. Θα είναι δηλαδή σημαντικά υψηλότερο από τα 500 και 700 ευρώ που είχαν καθοριστεί ως ελάχιστα ποσά στην πρόσφατη ρύθμιση.
Με αυτά τα μεγέθη υπολογίζεται ότι οι εισπράξεις από τη νέα περαίωση μπορεί να φτάσουν ακόμα και το 1,5 δισ. ευρώ, εάν η προσέλευση είναι τελικά η αναμενόμενη.
Oπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, το ακριβότερο αντίτιμο για την καταστροφή των βιβλίων οφείλεται στο ότι επιτηδευματίες με ακίνητα άνω των 400.000 ευρώ βρίσκονται συνήθως σε υψηλή βαθμίδα κινδύνου φοροδιαφυγής (π.χ. μεγαλοδικηγόροι, γιατροί και επιχειρήσεις που ερευνούνται από το ΣΔΟΕ) και το σκεπτικό είναι να πληρώσουν περισσότερα για να «παραγραφούν» παλιές φορολογικές παραβάσεις.
Η «διακριτική μεταχείριση» που επεφύλαξε η πολιτική ηγεσία του Yπουργείου Οικονομικών σε βάρος των επιτηδευματιών φυσικών προσώπων που έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 400.000 ευρώ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους τους.
Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου το γεγονός ότι στις προηγούμενες πέντε ρυθμίσεις για περαιώσεις εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων παρελθόντων ετών, που νομοθετήθηκαν από το 1994 έως το 2009, ουδέποτε εξαιρέθηκαν συγκεκριμένες κατηγορίες επιτηδευματιών με κριτήριο την αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Στην έκτη κατά σειρά ρύθμιση περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων εντάχθηκε η εξαίρεση για όσους έχουν ακίνητα άνω των 400.000 ευρώ.
Πηγή www.express.gr

Φθηνές κατοικίες αναζητούν οι Μοσχοβίτες.



Στα πιο οικονομικά ακίνητα στρέφονται το τελευταίο διάστημα οι κάτοικοι της Μόσχας, προκειμένου να προχωρήσουν σε απόκτηση κατοικίας. Σύμφωνα με τοπικούς φορείς, η ζήτηση παραμένει ζωηρή, τουλάχιστον για τα λιγότερο ακριβά ακίνητα, που μπορούν να αποκτηθούν μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης. Εν τω μεταξύ η ανάπτυξη νέων κατοικιών αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες, αφενός μεν λόγω της εκτόξευσης των τιμών των οικοπέδων, αφετέρου δε λόγω των προβλημάτων των κατασκευαστών στην εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης.
Οσον αφορά τα οικόπεδα, οι τιμές τους κυριολεκτικά απογειώθηκαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, με αποτέλεσμα τον Δεκέμβριο του 2010 να ανέρχονται σε 3.450 ευρώ ανά τ.μ. για εκτάσεις εντός της πόλης της Μόσχας. Ετσι, τα πιο δημοφιλή ακίνητα είναι εκείνα που έχουν τιμές κάτω των 2.500 ευρώ/τ.μ. Τέτοια απαντώνται στα προάστια της πόλης, ωστόσο, από τα 1.200 έργα ανέγερσης νέων κατοικιών, περί τα 830.000 τ.μ. είναι «παγωμένα», ενώ επιπλέον 10,8 εκατ. τ.μ. εξακολουθούν να μην έχουν προχωρήσει πέραν του σταδίου του σχεδιασμού. Εστω κι έτσι πάντως, περί τα 10 έως 12 εκατ. τ.μ. νέων κατοικιών αναμένεται να διοχετευτούν στην αγορά
Πηγή www.kathimerini.gr

Από 1η Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ' οίκον - Όλες οι προϋποθέσεις


Από την ερχόμενη Τρίτη, 1η Φεβρουαρίου μέχρι τις 31 Μαρτίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν στις τράπεζες Άλφα, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank - Ergasias αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ' Οίκον, που παρέχει επιδοτήσεις, άτοκα και χαμηλότοκα δάνεια για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατοικιών.
Ενόψει της έναρξης εφαρμογής του προγράμματος και με βάση το ενημερωτικό υλικό που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής το ΑΠΕ παρουσιάζει τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος, τις προϋποθέσεις υπαγωγής και τα ωφελήματα που προκύπτουν για όσους υπαχθούν σε αυτό.
Αναλυτικότερα, στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν κατοικίες που:
-Χρησιμοποιούνται ως κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία.
-Βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 1750 ευρώ ανά τετραγωνικό.
-Χτίστηκαν με οικοδομική άδεια που εκδόθηκε πριν τις 31 Δεκεμβρίου 1979, δηλαδή χωρίς μελέτη θερμομόνωσης.
-Έχουν ελεγχθεί από ενεργειακό επιθεωρητή και έχουν καταταχθεί, με βάση το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.
Πρόσθετη προϋπόθεση για τα διαμερίσματα είναι να έχουν αυτονομία θέρμανσης ενώ για να ενταχθεί μια πολυκατοικία θα πρέπει:
-Τουλάχιστον το 50 % των ιδιοκτησιών να χρησιμοποιούνται ως κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία. Στην περίπτωση αυτή θεωρούνται ως επιλέξιμα και τα λοιπά διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται ως εξοχική ή άλλη δευτερεύουσα κατοικία.
-Να υποβληθούν αιτήσεις από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων αλλά και τον διαχειριστή ή άλλο εκπρόσωπό τους.
-Να εκδοθεί πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης για το σύνολο του κτιρίου.
Οι επενδύσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα και μπορούν να επιδοτηθούν είναι:
-Η τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένου του δώματος, της στέγης και της πιλοτής.
-Αντικατάσταση κουφωμάτων.
-Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.
-Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης.
Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός είναι 15.000 ευρώ ανά ιδιοκτησία. Αυτό σημαίνει ότι αν ο ιδιοκτήτης κάνει μεγαλύτερες δαπάνες, οι επιδοτήσεις ή άλλου είδους ενισχύσεις θα υπολογίζονται με πλαφόν τις 15.000 ευρώ.\
Οι πολίτες που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες, με βάση τα εισοδήματά τους (προσωπικό ή οικογενειακό) και ανάλογα κλιμακώνονται οι ενισχύσεις. Αναλυτικά οι κατηγορίες έχουν ως εξής:
-Κατηγορία Α
Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, των οποίων το ατομικό ή το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 22.000 € ή τις 40.000 € αντίστοιχα.
Τα κίνητρα περιλαμβάνουν επιδότηση επιτοκίου 100% (άτοκο δάνειο) σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 30% επί του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού. Για παράδειγμα, ένας πολίτης για επιλέξιμο προϋπολογισμό 10.000€ θα λάβει άτοκο δάνειο 7.000 € και επιχορήγηση 3.000€. -Κατηγορία Β
Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, με ατομικό ή το οικογενειακό εισόδημα μεταξύ 22.000 και 40.000 € ή 40.000 και 60.000 € αντίστοιχα.
Τα κίνητρα περιλαμβάνουν χαμηλότοκο δάνειο με σταθερό επιτόκιο 4,93% για 4 έτη σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 15% του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού. Δηλαδή ένας πολίτης για επιλέξιμο προϋπολογισμό 10.000€ θα λάβει χαμηλότοκο δάνειο 8.500 € και επιχορήγηση 1.500€.
Κατηγορία Γ
Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, με ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα υπερβαίνει τα όρια της Κατηγορίας Β και μέχρι ύψος δηλωθέντος ατομικού εισοδήματος 60.000 € ή οικογενειακού εισοδήματος 75.000 €.
Το κίνητρο αφορά στη χορήγηση χαμηλότοκου δανείου το οποίο ανέρχεται στο 100% του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού, με σταθερό επιτόκιο 4,93% για 4 έτη.
Στην περίπτωση αίτησης πολυκατοικίας δίνεται η δυνατότητα ένταξης των ιδιοκτητών διαμερισμάτων της κατηγορίας Β στην κατηγορία κινήτρων Α και αντίστοιχα της κατηγορίας Γ στην κατηγορία Β, εφόσον το 50 % του συνόλου των ιδιοκτητών επιλέξιμων κατοικιών ανήκει στην κατηγορία Α. Στην περίπτωση αυτή οι ιδιοκτήτες με εισοδήματα υψηλότερα της κατηγορίας Γ εντάσσονται στην κατηγορία κινήτρων Γ.
Τα βήματα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα κωδικοποιούνται ως εξής:
1.Έλεγχος κριτηρίων επιλεξιμότητας κατοικίας από τον ενδιαφερόμενο και εξέταση πιστοληπτικής ικανότητας σε συνεργασία με τράπεζα που συμμετέχει στο πρόγραμμα.
2.Πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση για την έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης-επιλογή παρεμβάσεων.
3.Υποβολή αίτησης και δικαιολογητικών στο υποκατάστημα της τράπεζας.
4.Έγκριση αίτησης.
5.Υλοποίηση παρεμβάσεων.
6.Δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση και έκδοση δεύτερου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης.
7.Προσκόμιση δικαιολογητικών για την καταβολή των ενισχύσεων (μεταξύ αυτών έντυπο ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων, παραστατικά επί πιστώσει για τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν, δεύτερο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης).
Πηγή www.newsit.gr

Μπαράζ πλειστηριασμών κατοικιών «βλέπουν» οι καταναλωτικές οργανώσεις.



Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΚΠΟΙΖΩ θα έπρεπε να διακανονίζεται εξωδικαστικά το 30% των περιπτώσεων οφειλών στις τράπεζες από ανθρώπους που είναι υπερχρεωμένοι
Μπαράζ πλειστηριασμών ακόμη και πρώτης κατοικίας περιμένει η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής εάν δεν υπάρξει εξωδικαστικός συμβιβασμός των υπερχρεωμένων πολιτών με τις τράπεζες (3869/2010).
Όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου, της ΕΚΠΟΙΖΩ σύμφωνα με τους υπολογισμούς της οργάνωσης θα έπρεπε να διακανονίζεται εξωδικαστικά το 30% των περιπτώσεων οφειλών στις τράπεζες από ανθρώπους που είναι υπερχρεωμένοι αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι από το σύνολο των 2.646 αιτήσεων που έχουν αποσταλεί στις τράπεζες από την ΕΚΠΟΙΖΩ έχουν απαντηθεί 430 αιτήματα, δηλαδή μόνο το 16%. Από αυτά έχουν γίνει αποδεκτά μόνο 7 αιτήματα και πιο συγκεκριμένα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχει αποδεχθεί 4 αιτήματα η CETELEM έχει αποδεχθεί 2 αιτήματα και η Ελληνική Τράπεζα έχει αποδεχθεί 1 αίτημα αναστολής πληρωμών για διάστημα 6 μηνών.
Όπως ανέφερε ο νομικός σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ κ. Βίκτωρ Τσιαφούτης αλλά και η αντιπρόεδρος της ένωσης κυρία Καλαποθαράκου καθημερινά η ένωση δέχεται 300 τηλεφωνήματα σχετικά με το θέμα και ανοίγονται κάθε μέρα 20 με 30 νέους φακέλους.Συνολικά, όπως ανέφεραν, έχουν ανοιχθεί 2.378 φάκελοι εξωδικαστική επίλυσης οφειλών στις τράπεζες.
Σχετικά με την ανταπόκριση των τραπεζών στις αιτήσεις ήδη βεβαιώνονται οι πρώτες βεβαιώσεις αποτυχίας εξωδικαστικού συμβιβασμού καθώς η ανταπόκριση τους δεν ήταν αυτή που αναμενόταν και ήδη η διαδικασία θα μεταφερθεί στα δικαστήρια, όπως σημειώνει η ΕΚΠΟΙΖΩ και αναλυτικά επισημάνθηκε ότι:
Τρεις μεγάλες τράπεζες Εθνική, Αλφα και Κύπρου δεν έχουν στείλει μέχρι σήμερα καμία απαντητική επιστολή σε αιτήματα που έχουν κατατεθεί από το Σεπτέμβριο του 2010. Η Πειραιώς, η Αγροτική και η Γενική Τράπεζα έχουν απαντήσει περίπου στο 3% των αιτημάτων που τους έχουν αποσταλεί και οι περισσότερες όπως η Citibank, EFG Eurobank, Marfin, Attica, Proton και Εμπορική Τράπεζα με επιστολές τους ζητούν από τους καταναλωτές πληθώρα δικαιολογητικών προκειμένου να εξετάσουν το αίτημα και επιπλέον ζητούν από τoυς καταναλωτές να υπογράψουν στο τραπεζικό κατάστημα την ίδια αίτηση με αυτή που έχουν υπογράψει στην ΕΚΠΟΙΖΩ και ο λόγος - όπως εκτιμά η ένωση - είναι για να καταχωρήσουν τα στοιχεία τους σε συστήματα συγκέντρωσης στοιχείων όπως ο Τειρεσίας.
Τέλος η ΤBank έχει απορρίψει αιτήματα μελών της ΕΚΠΟΙΖΩ χωρίς να προβαίνει σε άλλη πρόταση ενώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι το μόνο που απαντά άμεσα τα αιτήματα και σε ορισμένες περιπτώσεις τα αποδέχεται ή προβαίνει σε άλλη πρόταση.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ σημειώνει ότι είναι αμφίβολο αν τα ειρηνοδικεία θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στον όγκο των αιτήσεων που θα δεχθούν από την 1η Ιανουαρίου γι'αυτό και κρίνεται σκόπιμο να υπάρξει αναστολή των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας που λήγει στις 3 Φεβρουαρίου και όλων των υπολοίπων ακινήτων για χρέη προς πιστωτικά ιδρύματα στις 31 Δεκεμβρίου 2010. ''Ακριβώς το κενό αυτό διάστημα , από τη λήξη της αναστολής μέχρι την ομαλοποίηση της κατάστασης στα ειρηνοδικεία, πρόκειται να εκμεταλλευτούν οι τράπεζες, που έχουν προγραμματίσει πλειστηριασμούς από τις αρχές ακόμα Φεβρουαρίου. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε δείχνει και η τάση των περισσότερων τραπεζών οι οποίες απαξιώνουν να απαντήσουν στα αιτήματα εξωδικαστικού συμβιβασμού ή απαντούν με διαταγές πληρωμής'' σημείωσε η κυρία Καλαποθαράκου.
Πηγή www.imerisia.gr

Βουλγαρία: Τα διαμερίσματα με δύο δωμάτια στην κορυφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος.




Στην πόλη της Σόφιας, η τιμή ενός τετραγωνικού μέτρου σε ένα διαμέρισμα με δύο δωμάτια διαμορφώθηκε σε 731 ευρώ, στη Βάρνα σε 719 ευρώ και στο Πλόβντιβ σε 551 ευρώ.
Στην κορυφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος των Βούλγαρων το 2010, βρέθηκαν τα διαμερίσματα με δύο δωμάτια, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε εκπρόσωπος της εταιρίας Address, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η εκτελεστική διευθύντρια της εταιρίας, Τσβετελίνα Τάσεβα επισήμανε ότι οι τιμές των (οικιστικών) ακινήτων σε τέσσερις μεγάλες πόλεις της Βουλγαρίας κατέγραψαν, πέρυσι, μείωση που κυμάνθηκε από 4% έως 6% (Σόφια, Βάρνα, Μπουργκάς και Πλόβντιβ).
Ο μέσος όρος της μείωσης των τιμών των ακινήτων στη Βουλγαρία το 2010 διαμορφώθηκε στο 8,6%, είπε το στέλεχος της εταιρίας Κάλοιγαν Μπογκντάνοφ. Η μείωση των τιμών στη Σόφια "άγγιξε" το 6,37%, στο Πλόβντιβ το 6,35%, τη Βάρνα το 5% και το Μπουργκάς το 4,4%.


Στην πόλη της Σόφιας, η τιμή ενός τετραγωνικού μέτρου σε ένα διαμέρισμα με δύο δωμάτια διαμορφώθηκε σε 731 ευρώ, στη Βάρνα σε 719 ευρώ και στο Πλόβντιβ σε 551 ευρώ.

Το 2010, οι αγορές κατοικιών αντιστοιχούν στο 6,2% των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν στον κλάδο των ακινήτων. Η ζήτηση για τα διαμερίσματα με δύο δωμάτια ήταν υψηλότερη, καθώς οι αγοραπωλησίες συνιστούν το 38% του συνόλου που καταγράφηκε το 2010.

Η ζήτηση για γραφειακούς χώρους ήταν ιδιαίτερα μικρή, εξαιτίας της επιφύλαξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να επενδύσουν σε ακίνητα με το ρευστό που διαθέτουν.

Το 2011, είπε η κ. Τάσεβα, οι πωλητές θα επιχειρήσουν να πετύχουν την καλύτερη τιμή πώλησης του ακινήτου που διαθέτουν και οι επενδυτές, από την πλευρά τους, φιλοδοξούν να επανακτήσουν το μερίδιο αγοράς που απώλεσαν την τελευταία διετία, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Επίσης, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα επιδιώξουν - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κ. Τάσεβα - να "ξεφορτωθούν" τα ακίνητα που πέρασαν στην κατοχή τους, έπειτα από κατασχέσεις.

Επί ξυρού ακμής κτηματαγορά και στεγαστικά δάνεια.



Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης βρίσκεται η ελληνική κτηματαγορά και το μέλλον, τουλάχιστον για την επόμενη διετία είναι άδηλο.
Από τη μια η μεγάλη πτώση της ζήτησης για κατοικίες, έως και 70% κι από την άλλη το... μαρτύριο της σταγόνας από τις τράπεζες. Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, ο ρυθμός αύξησης των στεγαστικών δανείων θα είναι και φέτος αρνητικός καθώς και οι τράπεζες δε δίνουν εύκολα χρήμα και οι ιδιώτες δεν καταφεύγουν στις τράπεζες.
Από την άλλη, σε βόμβα για τα θεμέλια της οικονομίας αποτελούν τα "κόκκινα" δάνεια τα οποία αυξήθηκαν πέρυσι κατά 10 δισ. ευρώ. Στο σύνολο του 2010, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε αρκετά πάνω από το 11% ενώ φέτος ίσως ανέβει και στο 12%, με πιο απαισιόδοξο σενάριο το 14%.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι πέρυσι οι συνολικές αιτήσεις για δάνεια από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες υποχώρησαν στις 32.000 όταν το 2009 ήταν περίπου 48.000 και το 2008 είχαν φτάσει τις 57.000.
Μέσα στο κλίμα του απόλυτου στεγνώματος, η αγορά ακινήτων δεν μπορεί να ανακάμψει. Γι' αυτό οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συνέχιση της πτωτικής πορείας της οικοδομικής δρατηριότητας αλλά και των αγοραπωλησιών. Εκτιμάται ότι πέρυσι άλλαξαν χέρια κάτω από 50.000 ακίνητα όταν το 2009 είχαν ξεπεράσει τις 90.000.
Πηγή www.ered.gr

Αρτια θεωρούνται κατά παρέκκλιση τα 4 στρέμματα σε περιοχές Natura.



ME δύο διαφορετικά όρια αρτιότητας –τέσσερα στρέμματα για τις σημερινές ιδιοκτησίες και 10 στρέμματα για τις μελλοντικές– θα αξιοποιούνται στο εξής τα ακίνητα που βρίσκονται εντός περιοχών Natura, καθώς η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και οι βουλευτές του ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ κατέληξαν τελικά σε συμφωνία για το επίμαχο ζήτημα.
Η συμβιβαστική πρόταση που είχε υποβάλει προ ημερών η υπουργός και η οποία προέβλεπε διατήρηση του ορίου αρτιότητας στα τέσσερα στρέμματα για τα ακίνητα που θεωρούνται σήμερα άρτια και οικοδομήσιμα, σε συνδυασμό με αύξηση του ορίου αυτού στα δέκα στρέμματα για εκείνα που θα αλλάξουν ιδιοκτήτη μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, έγινε τελικά αποδεκτή από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ψήφιση της σχετικής διάταξης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με το σχέδιο νόμου θα καταργηθούν από εδώ και στο εξής οι κατατμήσεις κάτω των δέκα στρεμμάτων, καθώς και οι παρεκκλίσεις στις προστατευόμενες περιοχές, ενώ όσοι έχουν ήδη εκδώσει οικοδομική άδεια σε ακίνητο μικρότερο των 4 στρεμμάτων (με παρέκκλιση δηλαδή) μπορούν να υλοποιήσουν χωρίς προβλήματα τις εργασίες ανέγερσης.
Πηγή www.express.gr

Φορολογικές διευκολύνσεις στους κατασκευαστές με αδιάθετα νεόδμητα ακίνητα.


Σημαντικές διευκολύνσεις στους κατασκευαστές με αδιάθετα νεόδμητα ακίνητα παρέχει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με διάταξη του νομοσχεδίου εξακολουθεί να θεωρείται ως νεόδμητο και να απαλλάσσεται από το ΦΠΑ το ακίνητο μέχρι τη συμπλήρωση τριετίας από την αποπεράτωση της οικοδομής.
Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα αφ ενός στις κατασκευαστικές επιχειρήσεις να αποπερατώνουν την οικοδομή χωρίς πρόσθετα βάρη τα οποία αυξάνουν το κόστος και τελικώς την τιμή διάθεσης του ακινήτου, και αφετέρου το Δημόσιο θα εισπράττει πλέον ΦΠΑ κατά την πώληση ή την αυτοπαράδοση του ακινήτου (μίσθωση, ιδιόχρηση, δωρεάν παραχώρηση κ.λπ.).
Σε περίπτωση δε που το ακίνητο δεν μεταβιβασθεί ή χρησιμοποιηθεί μέσα σε μία τριετία από την αποπεράτωσή της οικοδομής, τότε οι αδιάθετες ιδιοκτησίες θεωρείται ότι χρησιμοποιήθηκαν και καταβάλλεται πλέον ΦΠΑ επί του συνολικού κόστους αυτών (αποπερατωμένων) και όχι πλέον και ημιτελών όπως συνέβαινε με τις προϊσχύουσες διατάξεις.
http://www.tovima.gr/

«Ταυτότητα κτηρίου», παρακαλώ...



Στους ρυθμούς των ενεργειακών επιθεωρητών θα «χορεύουν» από τις 9 Ιανουαρίου όλοι οι ιδιοκτήτες κτηρίων που θα θελήσουν να τα μεταβιβάσουν ή να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ανακαίνιση, αλλαγή χρήσης ή παρέμβαση πολεοδομικής φύσης. Η καθιέρωση του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης θα συνοδεύει στο εξής το κτηριακό απόθεμα της χώρας, με στόχο ύστερα από χρόνια όλα τα ακίνητα να έχουν περάσει από ενεργειακό έλεγχο.
1 Τι θα κάνει ο ενεργειακός επιθεωρητής και τι είναι το ενεργειακό πιστοποιητικό;
Πρόκειται ουσιαστικά για την αποτύπωση από ειδικευμένο τεχνικό της ενεργειακής συμπεριφοράς του κτηρίου. Δηλαδή τι ενέργεια καταναλώνει για ψύξη - θέρμανση, ποια η απώλεια θερμικής ενέργειας, πώς λειτουργούν λέβητες, καυστήρες, σωληνώσεις, ο κλιματισμός, η θερμομόνωση του κελύφους δηλαδή μονώσεις ταράτσας, τοιχοποιίας, κουφωμάτων. Ο επιθεωρητής στη συνέχεια και με βάση κάποιους δείκτες θα ταξινομεί το κτήριο σε κατηγορίες ενεργειακής συμπεριφοράς (από Α+ μέχρι Η). Θα προτείνει επίσης σειρά εργασιών, ώστε το κτήριο να γίνει λιγότερο ενεργοβόρο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να τις κάνει. Η «πράσινη» ταυτότητα θα έχει διάρκεια 10 ετών.
2 Πότε πρέπει να εκδοθεί το πιστοποιητικό;
Αφορά τόσο τις νέες οικοδομές όσο και τις υπάρχουσες και θα πρέπει να εκδίδεται για κάθε μεταβίβαση, δηλαδή αγοραπωλησία, κληρονομιά, γονική παροχή ή για κάθε αλλαγή πολεοδομικής φύσεως όπως ανακαινίσεις, προσθήκες επί της οικοδομής κ.λπ. Είναι υποχρεωτικό για κάθε κτήριο πάνω από 50 τ.μ. και θα πρέπει σε κάθε συμβόλαιο που γίνεται η έκδοση άδειας να υπάρχει αριθμός πρωτοκόλλου και αντίγραφο του πιστοποιητικού. Για τις νέες οικοδομές θα πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε, αλλιώς δεν θα γίνεται σύνδεση με τη ΔΕΗ. Οι επιθεωρητές θα περνούν από κόσκινο τη μελέτη ενεργειακής απόδοσης ενός κτηρίου κι αν δεν πληροί τις προδιαγραφές του ΚΕΝΑΚ θα πρέπει σε ένα χρόνο να προχωρεί σε απαραίτητες εργασίες. Στις μισθώσεις δόθηκε παράταση 6 μηνών, αλλά από τις 9 Ιουλίου 2011 θα είναι υποχρεωτικό το πιστοποιητικό και για τις ενοικιάσεις κατοικιών, καταστημάτων, γραφείων. Επίσης, δεν αφορά στα υφιστάμενα συμβόλαια ενοικίασης, τροποποιήσεις συμβολαίων, μισθώσεις πρατηρίων, πάρκινγκ.
3 Και γιατί να βγάλω πιστοποιητικό, αφού δεν είμαι υποχρεωμένος να προχωρήσω σε εργασίες;
Η βαθμολόγηση της ενεργειακής συμπεριφοράς ενός ακινήτου διαμορφώνει μια νέα παράμετρο στην αγορά ακινήτων, καθώς θα μπορεί να επιδρά στην αξία αγοράς ή ενοικίασης. Δηλαδή ένα υπερβολικά ενεργοβόρο κτήριο, θεωρητικά τουλάχιστον, θα μπορεί να πωληθεί σε χαμηλότερη τιμή από ένα ίδιο αλλά με βαθμό άριστα στην επιθεώρηση. Το ίδιο και στην ενοικίαση που θα μπορεί κάποιος να ζητά χαμηλότερα ενοίκια σε ένα ενεργοβόρο κτήριο. Στο μέλλον μελετάται η παροχή κινήτρων ώστε να «υποχρεωθούν» οι ιδιοκτήτες να κάνουν τις απαραίτητες εργασίες. Φοροαπαλλαγές ή πληρωμή «πράσινου» φόρου για τα ακίνητα με κακή ενεργειακή συμπεριφορά.
4 Πόσο θα κοστίζει το ενεργειακό πιστοποιητικό;
Σύμφωνα με την ενημέρωση της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων το κόστος την έκδοσης της ταυτότητας θα κυμαίνεται από 185 έως 369 ευρώ. Αναλυτικά η αμοιβή των επιθεωρητών θα είναι:
•Για διαμερίσματα 2,46 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο κόστος 185 ευρώ.
•Για ολόκληρα κτήρια κατοικιών 1,23 ευρώ ανά τ.μ., με ελάχιστο κόστος 246 ευρώ.
•Για μονοκατοικίες 1,85 ευρώ ανά τ.μ., με ελάχιστο κόστος 246 ευρώ.
•Για επαγγελματικούς κ.λπ. χώρους 3,07 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο κόστος 369 ευρώ για κάθε χώρο. Για το άνω των 1.000 τ.μ. τμήμα η αμοιβή μειώνεται σε 1,85 ευρώ ανά τ.μ.
•Για λέβητες και εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης πολυκατοικιών η αμοιβή ορίστηκε σε 221 έως 369 ευρώ και για εγκαταστάσεις κλιματισμού κτηρίων άνω των 4 κλιματιστικών σωμάτων από 369 έως 615 ευρώ.
5 Υπάρχουν εξαιρέσεις στα κτήρια που πρέπει να εκδοθούν οι «πράσινες» ταυτότητες;
Υπάρχουν αρκετά παράθυρα στο νόμο που, όμως, εκτιμάται ότι θα κλείσουν στο μέλλον. Ετσι, από την υποχρεωτική έκδοση πιστοποιητικού εξαιρούνται:
α) Κτήρια και μνημεία που προστατεύονται από το νόμο ως μέρος συγκεκριμένου περιβάλλοντος ή λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ή ιστορικής αξίας τους.
β) Κτήρια που χρησιμοποιούνται ως χώροι λατρείας ή θρησκευτικών δραστηριοτήτων.
γ) Μη μόνιμα κτήρια που, με βάση το σχεδιασμό τους, η διάρκεια της χρήσης τους δεν υπερβαίνει τα 2 έτη, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, εργαστήρια, κτήρια αγροτικών χρήσεων - πλην κατοικιών - με χαμηλές ενεργειακές απαιτήσεις, και όμοια κτήρια τα οποία χρησιμοποιούνται από τομέα καλυπτόμενο από σχετική εθνική συμφωνία που αφορά την ενεργειακή απόδοση κτηρίων.
δ) Υφιστάμενα κτήρια κατοικιών τα οποία προορίζονται για χρήση που δεν υπερβαίνει τους 4 μήνες κάθε έτος (εξοχικά).
ε) Αυτοτελή κτήρια, με συνολική επιφάνεια κάτω των 50 τ.μ.
στ) Μεταβιβάσεις κάθε είδους γηπέδων (οικοπέδων και αγροτεμαχίων) χωρίς κτίσματα. Μεταβιβάσεις κατεδαφιστέων παλαιών κτισμάτων, για τα οποία υπάρχει απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης λόγω υποχρεωτικής κατεδάφισης εντός εξαμήνου από την υπογραφή του συμβολαίου. Μεταβιβάσεις διατηρητέων ή ιστορικών κτηρίων. Διανομές συνιδιόκτητων ακινήτων με κτίσματα. Ανταλλαγές ακινήτων με κτίσματα. Γονικές παροχές, δωρεές, αποδοχές κληρονομιάς ακινήτων με κτίσματα. Συστάσεις οριζοντίου ιδιοκτησίας επί υφισταμένων ή μελλοντικών κτισμάτων. Επίσης, αποθήκες, πάρκινγκ, βενζινάδικα, πλυντήρια αυτοκινήτων
6 Τι θα γίνει με τα δημόσια κτήρια;
Περισσότερα από 200.000 ακίνητα που χρησιμοποιούνται από το Δημόσιο (υπουργεία, ΔΕΚΟ, ακίνητα Ταμείων κ.λπ.) θεωρούνται από τα πλέον ενεργοβόρα. Θα πρέπει λοιπόν, η πολιτεία να φροντίσει να δώσει το καλό παράδειγμα προχωρώντας σε εργασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων αυτών.
7 Εχουν προνόμια όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»;
Περίπου 120.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που θα επιλεγούν για το πρόγραμμα θα μπορούν να λάβουν δωρεάν το ενεργειακό πιστοποιητικό.
Στα... χαρακώματα εργολάβοι - ιδιοκτήτες
8 Γιατί αντιδρούν οι φορείς της αγοράς;
Οι ιδιοκτήτες εκτιμούν ότι δεν μπορεί να υπάρχουν ελάχιστες αμοιβές την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα και να καταργήσει τις ελάχιστες αμοιβές. Επισημαίνουν ότι θα πρέπει να υπάρχει ελεύθερη διαπραγμάτευση της αμοιβής του επιθεωρητή, γεγονός που θα μειώσει το κόστος για τον ιδιοκτήτη το οποίο θεωρείται υψηλό. Επίσης, ζητούν γενική αναβολή του μέτρου, ειδικά στις ενοικιάσεις κτηρίων καθώς πιστεύουν ότι θα παγώσουν οι αγοραπωλησίες και οι μισθώσεις.
Τέλος, ζητούν ρητή δέσμευση για την εξαίρεση των μικρών ιδιοκτησιών. Οι εργολάβοι οικοδομών ζητούν αναβολή της ισχύος του μέτρου για τουλάχιστον ένα χρόνο επικαλούμενοι το τεράστιο απόθεμα σπιτιών που δεν έχουν πωληθεί, το οποίο θα πρέπει να αποκτήσει άμεσα πιστοποιητικό. Επίσης επισημαίνουν ότι οι επιθεωρητές θα ξεκινήσουν ελέγχους αν και έχουν προσωρινή άδεια από το ΥΠΕΚΑ.
Πηγή www.imerisia.gr