Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Ελπίδες τόνωσης της αγοράς από το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον».



Στην αναζωογόνηση της αγοράς ακινήτων, μέσω επενδύσεων που εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 1 και 1,5 δισ. ευρώ, προσδοκά η Πολιτεία, με την προκήρυξη τις επόμενες εβδομάδες –έπειτα πάντως από πολύμηνες καθυστερήσεις– του Προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον». Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι επενδύσεις προβλέπεται να ανέλθουν σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ με βάση τα όσα δήλωσε εντός της εβδομάδος ο υφυπουργός κ. Γιάννης Μανιάτης, θα δημιουργηθούν και 20.000 νέες θέσεις εργασίας. Από το εν λόγω ποσό, 400 εκατ. ευρώ (αντί των αρχικών 200 εκατ. ευρώ) θα αποτελέσουν τη συμβολή του Δημοσίου μέσω του ΕΣΠΑ, ενώ επιπλέον 700 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα είναι η –αυξημένη έναντι των αρχικών εκτιμήσεων– συμβολή των επτά τραπεζικών ιδρυμάτων που ήδη έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στην υλοποίηση του προγράμματος.
Βάσει αυτού, προβλέπεται η χρηματοδότηση εργασιών για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια και, μεταξύ άλλων, αντικατάσταση κουφωμάτων, καυστήρων και μονώσεις. Βασικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό είναι τα κτίρια να έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980 (οπότε τέθηκε σε ισχύ ο κανονισμός θερμομόνωσης) και να βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό. Βέβαια, στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι η επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα ανατρέψει τα δεδομένα, αποκλείοντας δεκάδες χιλιάδες κατοικίες. Αυτό, γιατί ήδη έχει διαρρεύσει ότι οι αυξήσεις θα είναι σαφώς υψηλότερες (ενδεχομένως και κατά 50%) στις περιοχές όπου σήμερα οι τιμές ζώνης είναι χαμηλές, και αυτές είναι κατά κύριο λόγο οι «φθηνές» περιοχές όπου παρουσιάζονται άλλωστε και οι μεγαλύτερες αποκλίσεις με τις υφιστάμενες εμπορικές αξίες.
Πάντως, όπως έγινε γνωστό, το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας θα υλοποιηθεί μέσω ενός Ειδικού Ταμείου Χαρτοφυλακίου στο ΤΕΜΠΜΕ. Το εν λόγω ταμείο θα συνεισφέρει στα δανειακά κεφάλαια που προέρχονται από τις τράπεζες και παρέχει ρευστότητα στην αγορά με μειωμένα επιτόκια. Οσον αφορά τους ιδιοκτήτες κατοικιών, μπορούν να επωφεληθούν του προγράμματος ανάλογα με το εισόδημά τους. Συγκεκριμένα, για όσους το ατομικό ή το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 15.000 ή 25.000 ευρώ αντίστοιχα (α΄ κατηγορία), προβλέπεται χορήγηση άτοκου δανείου και επιχορήγησης του 30% του επιλέξιμου προϋπολογισμού (με τη μορφή της απομείωσης δανειακού κεφαλαίου). Δηλαδή ένας πολίτης που θα λάβει δάνειο 10.000 ευρώ θα αποπληρώσει 7.000 ευρώ άτοκα. Η β΄ κατηγορία ιδιοκτητών αφορά όσους το ατομικό ή οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα βρίσκεται μεταξύ 15.000 και 30.000 ευρώ ή 25.000 και 50.000 ευρώ αντίστοιχα. Για την κατηγορία αυτή, προβλέπεται χορήγηση χαμηλότοκου δανείου και επιπλέον επιχορήγηση για το 15% του επιλέξιμου προϋπολογισμού, που δεν προβλεπόταν στο αρχικό σχήμα. Στην περίπτωση αίτησης πολυκατοικίας, ως ενιαίο κτίριο, δίνεται η δυνατότητα ένταξης των ιδιοκτητών διαμερισμάτων και της κατηγορίας στην κατηγορία κινήτρων α΄, εφόσον το 50% του συνόλου των ιδιοκτητών επιλέξιμων κατοικιών ανήκει στην κατηγορία α΄.
Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), το πρόγραμμα, έτσι όπως έχει δομηθεί, είναι τραπεζοκεντρικό, δηλαδή «υποχρεώνει τον ενδιαφερόμενο να προσφύγει στον τραπεζικό δανεισμό και μάλιστα με εμπράγματη ασφάλεια, πράγμα αδιανόητο για τον μέσο ιδιοκτήτη κατοικιών κατασκευής μέχρι και το 1980, ο οποίος, εκτός των άλλων, σύμφωνα με τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙ δεν δικαιούται συνήθως δανειοδότηση!», δηλώνει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, κ. Στράτος Παραδιάς. Ταυτόχρονα, στηλιτεύεται η ισχύουσα φοροαπαλλαγή ως προσχηματική, ενώ τονίζεται ότι η εν γένει κατάστρωση του προγράμματος είναι βαθύτατα γραφειοκρατική, ακυρώνοντας στην πράξη την ομαλή εκτέλεση.
Ταυτόχρονα όμως με το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», από τις αρχές Ιανουαρίου του 2011 θα τεθεί σε εφαρμογή και η κοινοτική οδηγία για την έκδοση πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης στα νέα κτίρια και σε κάθε κτίριο που πωλείται ή ενοικιάζεται. Το ενεργειακό πιστοποιητικό θα εκδίδεται από ειδικό σώμα ενεργειακών επιθεωρητών με δαπάνες του ενδιαφερόμενου ιδιοκτήτη και με δεκαετή ισχύ. Στα κτίρια πολυκατοικιών και μεγάρων με κοινόχρηστο σύστημα θέρμανσης προβλέπεται ότι θα μπορεί να διενεργείται κοινή ενεργειακή πιστοποίηση ολοκλήρου του κτιρίου, η δε δαπάνη έκδοσής της θα βαρύνει όλους τους συνιδιοκτήτες. Επίσης, με τον νόμο καθιερώνεται και η υποχρεωτική περιοδική επιθεώρηση των εγκαταστάσεων θέρμανσης και κλιματισμού των κτιρίων.
Πηγή www.kathimerini.gr